Ajax-ADO met publiek in januari

De wedstrijd tussen de eredivisievoetbalclubs Ajax en ADO Den Haag is van 14 augustus verplaatst naar 7 januari. Dan mogen de clubs in Amsterdam tegen elkaar uitkomen mét publiek. Dat besliste de voorzieningenrechter S. Rullmann tijdens het kort geding dat vandaag voor de rechtbank van Amsterdam diende. Het geding was aangespannen door de beide voetbalclubs en hun supportersverenigingen tegen de gemeente en de KNVB.

De wedstrijd wordt door politie en gemeente gezien als `risicowedstrijd'. Bij deze wedstrijden is de inzet van extra politie vereist. Volgens de gemeente was die inzet in augustus niet voorhanden. De KNVB, die de competitie organiseert, zag geen andere mogelijkheid dan de wedstrijd op de oorspronkelijk afgesproken dag, op `neutraal' terrein, zonder publiek te laten spelen.

De KNVB is tegen uitstel van de wedstrijd tot 7 januari omdat de competitie dan vijf maanden lang zou ,,mank lopen''. Ajax en ADO hadden deze datum aan de rechtbank gepresenteerd als alternatief voor een wedstrijd zonder publiek. Omdat ,,een voetbalwedstrijd in de eredivisie niet zonder publiek kán'', aldus M.Grapperhaus namens Ajax. ,,Want anders wordt het een potje boerenkoolvoetbal.'' Essentieel is volgens hem, juist in de eredivisie, ,,de interactie met het publiek''. Daarnaast lijden clubs aanzienlijke schade wanneer zij zonder publiek moeten spelen. De rechtbank nam deze argumenten over. De gemeente ging akkoord met een wedstrijd op 7 januari. Onzeker is nog of de NS die dag voor supporterstreinen kunnen zorgen. Anders moet de wedstrijd weer worden uitgesteld.

hoofdartikel: pagina 7