Zonder anti-schuimmiddel

Van een lezeres moet ik mijn excuses aan u maken. Er blijkt – in tegenstelling tot wat ik onlangs schreef – wel zwarte bessenjam verkocht te worden in Nederland. En wel bij de Aldi, een supermarkt waar een mens danig depressief vandaan komt. Inderdaad bleken daar ergens onder in een duistere hoek op de grond enkele potten zwarte bessenjam in een kartonnen doos te liggen. De jam was erg zoet (60 procent suiker, glucose-fructosestroop, geleermiddel, 40 procent vruchten) en plankstijf. Er zat ook nog anti-schuimmiddel in, een verdikkingsmiddel van vetzuren (E471) waardoor deze jam niet van de lepel af wilde maar als een kleverige slak bleef plakken.

Tja, tegen een prijs van 0,72 eurocent kan mijn pot met zelf gekookte frisse jam van onbespoten zwarte bessen van de boerenmarkt niet op. Waar voornoemde prijsbreker of enige andere jam verkopende negotie niet over beschikt is jam van nectarines en abrikozen, een melange die zeer is aan te bevelen wegens zijn frisheid, eerlijke smaak en soepel voorkomen. Er zijn jamkokers – zo hoorde ik laatst – die de suiker pas op het allerlaatst toevoegen om naar eigen smaak hun jam te zoeten. Dat vond ik een goed idee. Nectarines zijn harde vruchten, dus worden ze eerst gekookt samen met abrikozen, gepureerd om de vezels te verwijderen en dan pas gezoet en kort ingekookt. Jam met weinig suiker kan makkelijk gisten zodra de pot wordt aangebroken. Maak dus, na het aanbreken van de pot, de jam vrij snel op of bewaar de pot in de ijskast. Hij blijft na opening zeker een week of wat goed.

Bereiding: Snijd het vruchtvlees van nectarines en abrikozen boven een pan in stukjes van de pit af. Voeg 1 dl water toe, breng aan de kook en laat onder nu en dan roeren 15 minuten op vrij laag vuur koken. Pureer alles in een roerzeef boven een schone pan tot er alleen droge vezels in de zeef resteren. Voeg suiker toe aan de vruchtenmassa en verwarm al roerend tot de suiker is gesmolten. Breng aan de kook en laat 7 minuten op halfhoog vuur doorkoken. Giet de kokende jam in uitgekookte en uitgelekte potten (deksels idem), sluit ze af en zet de potten 10 minuten op hun kop zodat bacteriën op het deksel worden gedood. Zet de potten dan weer rechtop. C'est tout.

Morgen: zuringsoep.

Voor 500 gram jam:

2 nectarines (circa 310 gram)

350 gram abrikozen

150 gram suiker

    • Florine Boucher