Yahoo neemt groot belang in Alibaba

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo neemt voor 1 miljard dollar (805 miljoen euro) een belang van 40 procent in Alibaba, de op een na grootste webwinkel in China voor bedrijven en individuen.

Het belang in Alibaba – zes jaar geleden opgericht door een leraar Engels in de miljoenenstad Hangzhou, zo'n 200 kilometer ten zuidwesten van Shanghai – zal Yahoo 35 procent van de stemrechten geven, zo hebben beide internetbedrijven vandaag in Peking bekendgemaakt. Het zal de concurrentie met het Amerikaanse Ebay, de grootste webwinkel in China, verscherpen.

China is intussen in aantal gebruikers (100 miljoen) de grootste internetmarkt ter wereld na de VS (200 miljoen) en bovendien de snelst groeiende markt. Vorig jaar verhandelden zo'n 12 miljoen Chinese gebruikers spullen via internet en dat aantal zal in 2007 oplopen tot 34 miljoen, zo voorspelt een Chinees onderzoeksbureau.

Destijds kocht Ebay zich veel goedkoper in op de Chinese markt. Het nam in 2002 voor 30 miljoen dollar een belang van 33 procent in het Chinese EachNet (dat nu 50 procent van de Chinese webmarkt in handen heeft tegenover Alibaba 40 procent) en kocht het resterende belang in 2003 voor 150 miljoen dollar. De 1 miljard dollar die Yahoo betaalt voor Alibaba geeft volgens analisten de snelstijgende waarde weer van de internetbedrijven in China.

Dat werd ook duidelijk toen onlangs de Chinese internetzoekmachine Baidu naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq ging en de koers op de eerste handelsdag met 354 procent steeg.

Alibaba.com werd in 1999 opgericht door Jack Ma, toen leraar Engels in Hangzhou, nu gevierd ondernemer. Vorig jaar werd er voor 4 miljard dollar op de websites van Alibaba verhandeld door individuen en bedrijven. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen wereldwijd meer dan 15 miljoen geregistreerde gebruikers en 2.000 man in dienst. Buiten China heeft het kantoren in Genève, Hongkong en Newark (Californië).

Behalve Yahoo heeft het Japanse bedrijf Softbank, geleid door miljardair Masayoshi Son, een groot belang in Alibaba. Softbank heeft ook een belang van 42 procent in Yahoo Japan. Andere aandeelhouders zijn Fidelity Capital, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, Granite Global Venture uit de VS, en Venture TDF en Transpac Capital, beide uit Singapore.