VNG wil geld voor opvang van illegale kinderen

De recente uitspraak van de voorzieningenrechter om een bijstandsuitkering te verlenen aan twee illegale kinderen in Zaanstad, heeft ook financiële gevolgen voor de andere gemeenten in Nederland.

Dat verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Als uit een inventarisatie blijkt dat meer illegale kinderen recht hebben op bijstand, moet Sociale Zaken daar in de begroting voor 2006 al rekening mee houden'', aldus een VNG-woordvoerder.

De Centrale Raad van Beroep bepaalde eerder deze week dat twee Ghanese kinderen, die illegaal met hun ouders in Zaanstad verblijven, een bijstandsuitkering moeten krijgen. Hun ouders, die tot nu toe leefden van giften, hebben geen geld meer voor onder meer voedsel en kleding.

De Raad acht de rechten van het kind belangrijker dan de Koppelingswet uit 1998. Op grond daarvan hebben illegalen alleen nog maar recht op onderwijs (tot zestien jaar), noodzakelijke medische zorg en rechtsbijstand.

De Zaanse wethouder H. Egberts (PvdA) is verheugd over de uitspraak. ,,In een beschaafd land pas je op de kinderen, ook als ze hier illegaal verblijven'', aldus de wethouder. De Ghanese kinderen krijgen nu elk 230 euro per maand via de Wet Werk en Bijstand. Volgens Egberts verkeren enkele tientallen andere illegale kinderen in Zaanstad in dezelfde situatie. ,,Hun ouders zijn ook niet in staat hen te kleden en te voeden.''

De verplichting om de Ghanese illegale kinderen een bijstandsuitkering te geven is gebaseerd op een voorlopige uitspraak. De meervoudige kamer van de Centrale Raad van Beroep komt eind van dit jaar met een definitieve uitspraak. De VNG verwacht dat die uitspraak niet zal afwijken van het voorlopige vonnis.

Volgens de Tilburgse hoogleraar vreemdelingenrecht A. van Kalmthout telt Nederland circa 150.000 illegalen. Zo'n 20 procent daarvan bestaat volgens hem uit gezinnen, veelal uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij verwacht dat in navolging van de uitspraak inzake de Ghanese minderjarigen illegale kinderen straks ook zulen proberen om bij de rechter af te dwingen dat ze recht hebben op huisvesting.

Het ministerie van Justitie, dat gaat over de Koppelingswet en de illegalenproblematiek, bestudeert de voorlopige uitspraak, aldus een woordvoerder. Het ministerie weet nog niet wat de consequenties zijn en wacht het definitieve oordeel van de Centrale Raad van Beroep af.