Spammer ten val

Scott Richter verstuurde 38 miljard e-mails per jaar en noemde zichzelf Spam King (Spamkoning). Op die manier kreeg de ergste spammer ter wereld het aan de stok met de rijkste man ter wereld: Bill Gates spande een rechtszaak tegen `de koning' aan.

De zaak is geschikt, met als uitkomst dat Richter 7 miljoen dollar (5,6 miljoen euro) betaalt aan Microsoft.

Microsoft noemde de schikking een belangrijk resultaat in de strijd tegen ongewenste e-mail. ,,Mensen sturen spam om geld te verdienen'', zegt een woordvoerder. De betaling door Richter moet volgens het bedrijf een `krachtige boodschap' zijn aan mensen die ook overwegen ongevraagde e-mails te versturen. Het schikkingsbedrag zal worden ingezet om spam en ander misbruik van computers tegen te gaan.

Richter, die woont in Colorado, stuurde van alles rond, van porno tot reclame voor hypotheken. Ook `kaapte' hij computers in 35 landen om zijn spam te verspreiden: computers worden via internet met virussen aangezet om zelf spam te gaan rondmailen. Daarbij gaat het soms om miljoenen e-mails per seconde.

Microsoft had het proces aangespannen samen met aanklager Elliot Spitzer van de staat New York. Microsoft heeft wereldwijd ruim 135 zaken aangespannen tegen spammers, en 678 miljoen euro aan veroordelingen binnengehaald.