Selectie van embryo's

Mag je een kind geboren laten worden uit een van tevoren geselecteerd embryo, zodat het navelstrengbloed bruikbaar is voor de beenmergtransplantatie van een ziek ouder broertje?

Nee, besliste in 2002 de Britse ethische commissie HFEA, die vruchtbaarheids- of genetica-experimenten moet goedkeuren. De ouders van Charlie Whitaker weken daarop uit naar de Verenigde Staten. Na een hormoonbehandeling haalde een Amerikaanse arts elf eicellen uit de eierstokken van Charlies moeder. De daarop volgende reageerbuisbevruchting (ivf) leverde acht embryo's. Toen de embryo's na een paar dagen vijf tot acht cellen groot waren, haalde een laborant van ieder embryo één cel af. Onderzoek van die cellen leverde op dat drie van de acht embryo's de goede weefselkenmerken hadden. Twee ervan werden teruggeplaatst bij de moeder. Eén embryo nestelde zich in de baarmoederwand. Uit die zwangerschap werd in juni 2003 Jamie geboren.

De documentaire Designer Babies volgt de lange rij gebeurtenissen en moeilijke beslissingen op de voet: de marteling van de driewekelijkse bloedtransfusies van Charlie, die met een zeldzame bloedziekte (DBA) is geboren waardoor hij geen rode bloedcellen maakt. Dan het besluit om te proberen een embryo te selecteren waarvan het navelstrengbloed voor een genezende beenmergtransplantatie bruikbaar is. Vervolgens de klap van de weigering van de ethische commissie om het experiment toe te staan. De beslissing om voor de behandeling naar de VS te gaan. De spanning over het aantal afgenomen eicellen. Over het aantal bruikbare embryo's. Over de vraag of je één, twee of alledrie de embryo's moet terugplaatsen. De spanning over het ontstaan van de zwangerschap. De stress rond de geboorte, want het navelstrengbloed mag natuurlijk niet verloren gaan. Menige traan wordt geplengd, zowel door vader als door moeder Whitaker. En ook door de zieke Charlie als hij zijn zoveelste prik krijgt.

Het zijn bijna allemaal tranen van geluk. Alles lukt. De documentaire stopt kort na de geboorte van Jamie in 2003 en laat in het midden of het allemaal nut had. Met Charlie Whitaker gaat het goed. In de zomer van 2004 onderging de jongen de beenmergtransplantatie met bloedstamcellen uit het navelstrengbloed van zijn broertje Jamie. Voorlopig met succes.

Net5 Doc: Designer Babies, Net5, 22.15-23.15u.

    • Wim Köhler