Rushdie laakt radicale islam in nieuw boek

Zeventien jaar na De duivelsverzen, de roman waarmee hij de woede van fundamentalistische moslims op zijn hals haalde, publiceert Salman Rushdie opnieuw een potentieel controversiële roman.

In Shalimar de clown, dat morgen als Europese primeur bij de Nederlandse uitgeverij Contact verschijnt, keert de Britse schrijver zich fel tegen radicalisering van de islam en fundamentalistische hypocrisie. De verteller trekt onder meer een parallel tussen de fundamentalistische lezing van de Koran en de manier waarop de nazi's zich beriepen op de Germaanse mythologie en de Arische superioriteit. Daarnaast wordt al in het begin een promiscue meisje opgevoerd dat zich op televisie presenteert als `verontwaardigde moslima'.

Rushdie zelf heeft zich nog nauwelijks uitgelaten over zijn nieuwe roman, die een maand geleden in Portugese vertaling ten doop werd gehouden in Brazilië, maar die pas op 6 september verschijnt in Groot-Brittannië en de VS. Shalimar the Clown kwam gisteren wel al terecht op de longlist van de Man Booker Prize; en de schrijver publiceerde vandaag een gastcolumn in The Times, waarin hij moslims opriep de Koran te bestuderen in de context van de tijd (zevende eeuw) en plaats (patriarchaal wordend Arabië) waarin hij geschreven is.

Volgens Rushdies uitgeefster, Mizzi van der Pluijm van Contact, krijgt Nederland de Europese primeur omdat Rushdie goede herinneringen heeft aan het Boekenbal 2001, toen hij als schrijver van het boekenweekgeschenk Woede gefêteerd werd. Ook heeft het Rushdie Comité Nederland zich sterk voor hem ingezet toen hij wegens vermeende blasfemie in De Duivelsverzen in 1989 werd getroffen door een banvloek van de Iraanse leider Khomeini. Deze `fatwa' werd in 1998 officieus ingetrokken.

Van der Pluijm zegt dat ze nog niet heeft nagedacht over de eventuele consequenties van Rushdie's nieuwe strijd met moslimfundamentalisme voor uitgever en vertalers: ,,Ik weet niet genoeg af van de islam om te weten hoe explosief de inhoud van Shalimar de clown is.''

Morgen in Cultuur Zomereditie `Shalimar de clown'