Probleem oude lampen

Aan de vooravond van de verlate invoering van een Europese richtlijn over het inzamelen van gebruikte spaar- en tl-lampen blijkt dat de betrokken winkels en bedrijven daar niet klaar voor zijn. Zaterdag gaat de, inmiddels in de Nederlandse wet opgenomen, richtlijn in werking waardoor consumenten gebruikte spaar- en tl-lampen bij aankoop van nieuwe bij de winkelier kunnen inleveren.

De Europese Unie wil met de richtlijn de vervuiling door dit soort lampen beperken. Aanvankelijk zou de richtlijn vorig jaar in werking treden, maar na overleg tussen het ministerie van Milieu en het hierbij betrokken bedrijfsleven werd tot een jaar uitstel besloten. ,,Maar de regeling was al drie jaar bekend'', aldus een woordvoerster van het departement.

Voor de lampen geldt vanaf zaterdag een verwijderingsbijdrage die uiteenloopt van 30 cent voor een spaarlamp tot 1,16 euro voor een tl-armatuur. De winkeliers zijn verplicht deze lampen in te nemen, zo stelt het ministerie van Milieu. Daartoe hebben de hiervoor verantwoordelijke lampenproducenten, verenigd in de Stichting Lightrec Nederland, een plan van aanpak bedacht.

Maar volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zijn de meeste verkooppunten van lampen niet tijdig op de hoogte gesteld van de inzamelingsplannen en de verwijderingsbijdrage. Volgens RND-secretaris P. Walraven gaat het om ongeveer achtduizend verkooppunten, waaronder bouw- en supermarkten en winkels voor huishoudelijke artikelen. ,,Niemand in de detailhandel is geïnformeerd'', zegt Walraven. ,,Begin dit jaar hebben we Lightrec om opheldering gevraagd, maar niets gehoord.'' Lightrec zegt bij monde van secretaris A. van der Giessen ,,verrast'' te zijn door de bezwaren, maar gaat er van uit dat het ,,vanaf maandag best in orde komt''.

De voor de uitvoer van de plannen verantwoordelijke Vereniging Verwijdering Metalektro Producten laat via communicatiemanager C. Bakker weten ,,wat later dan gehoopt'' de detailhandel anderhalve maand geleden met een flyer over de verwijderingsregeling te hebben ingelicht, ,,voor zover we de adressen hebben''. Volgens Bakker heeft de vereniging de adressen van vier- tot vijfduizend verkooppunten, maar rekent zij ook op de medewerking hierbij van de groothandel.