Poldermeisjes

,,Still we are born in the same world. They want us to live by their rules so we won't be a disgrace. Walk right, talk right, dress right'' – dit is Fathia-jazz.

Fathia is geboren in het Brabantse Asten en zingt haar hele leven al: thuis, op straat, in de supermarkt. ,,Iedereen wilde iets worden: arts, onderwijzer, astronaut. Ik wilde alleen zingen.'' Binnenkort komt haar tweede cd uit. Dit jaar maakte ze haar opleiding af: ,,Ik moest toch een beroep hebben. Journalistiek is jazz. Een journalist praat met mensen en schrijft verhalen. Ik doe hetzelfde, maar dan zingend. Dus ben ik naar de School voor Journalistiek gegaan.''

Als een journalist is Fathia ooit in de auto gestapt en naar Parijs gereden. Voor de jazz. ,,Daar begreep ik ineens dat ik niets of niemand kende; wat moest ik? Ik had geen hotel, niemand om mee te praten.'' Zo ontstond de song: ,,I feel there's just nobody, no one, nowhere, who understands where I'm coming from.''

Een Russische muzikant zei eens tegen mij: ,,Niet de Russen, Amerikanen of Engelsen hebben de Tweede Wereldoorlog gewonnen, maar de jazz.'' Zal jazz ook nu overwinnen?