Op een dag is je aandeel onsterfelijk

Waardepapieren huizen overal. Dat hangt een beetje samen met de spaarzin van de bezitter. In kluizen, onder matrassen, in oude sokken en achter schilderijen. Wie ergens zuinig op is, bergt het goed op.

Soms te goed.

Koninklijke Olie was zo'n aandeel dat alle doorgewinterde beleggers in bezit hadden, sommigen van generatie op generatie. Hadden, want door de samenvoeging van de Britse en Nederlandse tak verdwijnt ook het Nederlandse aandeel. Beleggers konden tot afgelopen dinsdag hun oude aandelen inwisselen voor nieuwe aandelen Royal Dutch Shell.

Dat heeft 98,7 procent van de bezitters gedaan, want de omruilactie is weinig omstreden. De aandeelhouder gaat er niet op achteruit, behalve wie niet meedoet. Die blijft achter met onverhandelbare aandelen.

De vraag is waar de 1,3 procent zich bevindt die niet is aangemeld. Waarschijnlijk op zeer goed verstopte plekken. Of de aandelen zijn voor altijd verloren gegaan, door brand, overstroming of ander natuurgeweld. En, niet uit te sluiten, de aandeelhouders kunnen van een lange vakantie genieten waardoor de hervormingen bij Shell aan de aandacht zijn ontsnapt.

Koninklijke Olie had ruim 2 miljard aandelen uit staan. Daarvan zijn nu 27 miljoen stukken zoek. Waarde: bijna anderhalf miljard euro. Maar voor Shell zal het weinig uit maken. Iedere aandeelhouder met ten minste 95 procent van de aandelen kan via een uitkoopprocedure het restant opeisen. Per 3 oktober zal de notering van Koninklijke Olie gewoon worden beëindigd.

Bij de Nederlandsche Bank hebben ze een speciaal woord voor het verdwijnen van waardepapieren: versterven. Sinds de vervanging van de gulden door de euro zijn nog miljoenen vijfjes, tientjes en geeltjes zoek, in totaal voor 700 miljoen euro. Dat bedrag valt langzaam als winst vrij aan de centrale bank: de versterfwinst.

Baan Company toont hoe het een versterveling op de beurs kan vergaan. Vijf jaar geleden werd het Nederlandse softwarebedrijf gered door een Britse onderneming. Maar de Britten slaagden er nimmer in 95 procent van de aandelen te verwerven. Aandeelhouder ING leverde zijn aandelen om fiscale redenen nooit in.

Zo is Baan Company tot op de dag van vandaag genoteerd. Een spooknotering: zij is gratis, maar het opheffen ervan is een complexe en dure aangelegenheid waar niemand direct baat bij heeft.

Onsterfelijkheid bestaat op het Damrak. Het aandeel Baan is veroordeeld tot een eeuwig bestaan.

    • Jeroen Wester