Ontvluchte tbs'er gepakt in Brussel

De vorige week ontvluchte tbs'er Marciano E. is gistermiddag aangehouden bij de Nederlandse ambassade in Brussel. Het openbaar ministerie verwacht dat E. snel uitgeleverd zal worden aan Nederland.

Dinsdagavond om acht uur belde E. naar de ambassade. Hij maakte volgens medewerker Gert Heijkoop ,,een verwarde indruk''. ,,Hij wilde dat we iemand in Nederland zouden bellen. Wij vonden dat een raar verzoek, dus vroegen hem de dag erop naar de ambassade te komen'', zegt Heijkoop.

Nadat het ambassadepersoneel consul Gerard van de Wetering diezelfde avond nog had ingelicht, werd de politie gebeld. ,,Op internet heeft de consul toen een foto gezocht van de ontsnapte tbs'er'', aldus Heijkoop. ,,Hij had toen al het vermoeden dat het om deze man ging. Zo vaak krijgen we dit soort telefoontjes niet en we waren ingelicht over het opsporingsbevel.''

Met Nederlandse en Belgische agenten en een geprinte foto ging de consul naar de videotheek van waaruit E. had gebeld. Daar werd hij niet meer aangetroffen. Gistermiddag om half vier meldde hij zich bij de ambassade, waarna hij alsnog werd gearresteerd. De man ,,oogde bekaf'', aldus Heijkoop, en verzette zich niet.

De 34-jarige Marciano E. ontvluchtte vorige week donderdag een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg in Halsteren (Noord-Brabant) waar hij behandeld werd. In de loop van zaterdag startte het openbaar ministerie een massale mediacampagne. Zijn naam en een foto werden gepubliceerd op televisie en internet. E., die in 1997 was veroordeeld wegens doodslag, zou gevaarlijk kunnen worden als hij zijn medicijnen niet inneemt.

Het was voor het eerst dat Justitie met deze middelen probeerde een tbs'er terug te vinden. In juni heeft minister Donner (CDA, Justitie) de bevoegdheden van het openbaar ministerie verruimd. Hij deed dit nadat hij zware kritiek in de Tweede Kamer kreeg toen in juni de tbs'er Wilhelm S. ontvluchtte. S. werd na zijn ontsnapping bij toeval aangehouden en bekende een 73-jarige Amsterdammer te hebben doodgeslagen.

Donner zegde de Tweede Kamer toe de verloven van tbs'ers aan te scherpen en de opsporingsbevoegdheden van Justitie te verruimen. Zo mag het openbaar ministerie 48 uur nadat een zogeheten `delictgevaarlijke' tbs'er is ontsnapt, persoonlijke gegevens vrijgeven. De Tweede Kamer had Donner hier, via een motie van Kamerlid Eerdmans (LPF), om gevraagd. Overigens had het OM al voor het verstrijken van de periode van 48 uur besloten de gegevens van E. vrij te geven, omdat verder zoeken zinloos zou zijn.