Nieuwe eisen voor reizigers naar VS

Alle niet-Amerikaanse passagiers en bemanningsleden op vluchten naar de Verenigde Staten moeten vanaf 4 oktober hun verblijfadres opgeven bij het inchecken op de luchthaven vanwaar ze vertrekken. Dat heeft luchtvaartmaatschappij KLM vanmorgen bevestigd.

Passagiers moeten een exact verblijfadres (straatnaam, huisnummer, postcode, plaats, staat) opgeven en hun land van herkomst. De Amerikaanse autoriteiten voeren die maatregel in om van terrorisme verdachte personen buiten de landsgrenzen te houden.

Volgens een woordvoerder van de KLM zal er ,,geen instapkaart uitgeprint kunnen worden'' als een passagier de gegevens niet kan of wil verstrekken. Maar dat zal in de praktijk weinig voorkomen, denkt de KLM. ,,Je weet altijd wel een adres van het hotel waarin je verblijft'', aldus de woordvoerder. Wat rondtrekkende reizigers zonder startadres moeten doen, is nog onduidelijk.

Vliegtuigmaatschappijen kregen de mededeling dat zij verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de gegevens enkele maanden geleden. KLM werkt nu aan het aanpassen van de software bij de incheckbalies op de luchthavens. Volgens de woordvoerder is het nog onbekend hoeveel extra tijd de invoering bij het inchecken zal kosten, maar zal dat niet langer zijn dan enkele minuten per passagier.

Het is nog niet bekend welke maatregelen de VS zullen treffen als een passagier zonder adresgegevens per abuis toch aan boord komt. ,,De Verenigde Staten zouden de KLM een boete kunnen geven of de passagier de toegang tot de VS kunnen ontzeggen'', aldus de woordvoerder.

KLM wil geen uitspraken doen over de kosten van de taakuitbreiding. De passagiers en reisbureaus zijn nog niet op de hoogte gesteld van de maatregel. Volgens de woordvoerder zal de luchtvaartmaatschappij dit ,,gericht'' en ,,ruim op tijd'' doen.