MIG 23

Tijdens de Koude Oorlog stond de Russische Mikoyan-Gurevich (MIG) 23S in de kaartenbakken van de NAVO gerubriceerd onder de codenaam Flogger. Bedoeld als tactisch gevechtsvliegtuig en voorzien van vleugels met een variabele geometrie, was de MIG 23 geschikt om van onverharde velden op te stijgen. En weer te landen natuurlijk. Het prototype van het model was net op tijd klaar om zich in 1967 tijdens de jaarlijkse, en bij de westerse inlichtingendiensten welbekende, militaire parade van Domodyedovo aan de Russische leiders te vertonen. Na vijftig stuks van dit type ging men verder met de 23M, waaraan talloze verbeteringen waren aangebracht. De productie van de MIG 23 werd in 1981 stopgezet, na meer dan 5.800 exemplaren in verschillende versies. Het vliegtuig werd uitgevoerd naar achttien landen. De geheel complete MIG 23 BN, bouwjaar 1973, werd in 1997 in het Duitse Dresden door een handelaar voor 88.000 gulden aangekocht en in bruikleen afgestaan aan het kassenbouwbedrijf Jan Knijnenburg uit Hoek van Holland. Deze gebruikt de op een sokkel geplaatste MIG als herkenningspunt voor klanten, als logo op briefpapier en om zich te onderscheiden van het in het Westland bekende Haagse slopersbedrijf Jan Knijnenburg.

Dit is het zesde deel van een fotoserie over vliegtuigen als blikvanger