Mifune Tsuji

Violiste Mifune Tsuji, concertmeester van het Xenakis Ensemble, is een energieke dame. Op de solo-cd die ze onlangs uitbracht, speelt ze overrompelend en fel door werken van Berio, Xenakis en Dashow. Ze doet dat gelukkig niet alleen, maar laat zich in de meeste werken op uiteenlopende wijzen begeleiden. Écht solistische solowerken komen op cd toch altijd het minst goed uit de verf.

In het nerveuze Corale: on Sequenza VIII (1981) van Luciano Berio zijn het de strijkers en hoorns van het Nederlands Kamer Orkest die Tsuji onder leiding van Huub Kerstens bijstaan. Corale is een aanpassing die Berio maakte van zijn Sequenza VIII voor viool solo. Het ensemble voegt commentaar toe, neemt soms zelf het initiatief, maar verleent vooral ook een duistere, broeierige ondertoon aan de lijn van Sequenza VIII, die vrijwel volledig intact bleef.

Wél solo zijn Mikka en Mikka S (1971 en 1976), waarin de typische glijers de hand van Iannis Xenakis verraden. Op de cd vormen deze stukken de logische zijpanelen van een drieluik met in het midden Dikhthas (1979) voor viool en piano. Kyoko Hashimoto neemt de pianopartij voor zijn rekening met dezelfde intensiteit als Tsuji.

In Mnemonics (1982/1984) van computercomponist James Dashow is het logischerwijze de computer die meedoet, soms als een aparte klankwereld, soms in een wonderlijke samensmelting, die overigens meer ritmisch dan timbraal tot stand komt. Alle composities op de cd werden live opgenomen; sommige al in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Tsuji's fenomenale spel is echter meer dan voldoende aanleiding ze nu alsnog op cd uit te brengen.

Mifune Tsuji. Werken van Berio, Xenakis en Dashow. (BVHaast 0605)

    • Jochem Valkenburg