Londen wil tien mensen uitzetten

In Groot-Brittannië zijn vanochtend tien buitenlanders opgepakt omdat ze volgens de politie een ,,gevaar vormen voor de nationale veiligheid''. Volgens de Britse omroep BBC zit de Jordaniër Abu Qatada onder de tien. Qatada geldt als geestelijk leider van Al-Qaeda in Europa.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft, zonder de namen van de tien te noemen, in een verklaring gemeld dat de tien waarschijnlijk zullen worden uitgezet. Tot dat moment verblijven ze in een extra beveiligde gevangenis.

Qatada is een 45-jarige Palestijnse geestelijke, hij wordt door bronnen bij de Britse politie omschreven als Osama bin Ladens ,,geestelijk ambassadeur in Europa''.

,,Onze nationale veiligheidssituatie is veranderd'', zei Charles Clarke, minister van Binnenlandse Zaken. ,,Het is van essentieel belang dat we optreden tegen diegenen die die veiligheid bedreigen.''

De arrestaties komen een dag nadat het Verenigd Koninkrijk een overeenkomst met Jordanië heeft gesloten waarin is vastgelegd dat mensen die door Londen worden uitgezet naar Jordanië, daar niet automatisch worden vervolgd.

Vandaag komen tien verdachten voor die zijn beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte aanslagen van 21 juli. Bij deze tien zitten niet de vier hoofdverdachten die volgens de Britse politie drie weken geleden de bommen hebben achtergelaten in de metro en een lijnbus. Deze vier mannen zijn al wel opgepakt, één zit vast in Rome; Londen heeft een uitleveringsverzoek ingediend bij Italië.

Vorige week vrijdag maakte de Britse premier Tony Blair bekend dat zijn regering hard zal optreden tegen uitwassen van islamitisch extremisme. Hij kondigde toen aan dat zijn regering de bevoegdheid wil krijgen om buitenlandse imams die aanzetten tot geweld snel te kunnen deporteren en moskeeën waar haat tegen het Westen wordt gepreekt meteen te kunnen sluiten.

De radicale islamitische geestelijke Omar Bakri Mohammed, die onder andere door een publicatie in The Sunday Times van afgelopen weekeinde in opspraak was geraakt, heeft op zaterdag het Verenigd Koninkrijk verlaten. Hij zegt zelf op vakantie te zijn in Libanon en weer terug te keren naar Europa. De boodschap van vice-premier John Prescott aan Bakri, gisteren, was: ,,Geniet van uw vakantie en maak er een lange van.''