Late wereldroem

,,Ze was de rots van Dallas'', zegt Larry `JR' Hagman. Actrice Barbara Bel Geddes is maandag op 82-jarige leeftijd overleden aan longkanker in haar huis in de Amerikaanse staat Maine. Bel Geddes werd in de jaren tachtig wereldberoemd als Miss Ellie, moeder en echtgenote van de familie Ewing in de televisieserie Dallas. Ze werd in 1948 genomineerd voor een Academy Award voor haar bijrol in de speelfilm I remember mama. Ze was de eerste `Maggie the Cat' in het toneelstuk Cat on a hot tin roof op Broadway, maar brak pas door als de vrouw die de strijdende familie bij elkaar hield in het tv-melodrama Dallas. Larry Hagman speelde daarin haar zoon JR Ewing, de grote booswicht in de familie van Texaanse oliemiljonairs.

Barbara Bel Geddes had sinds begin jaren veertig succes als toneelactrice in New York. Ze stapte over naar de film en werkte samen met acteurs als Henry Fonda, Danny Kaye en Jeanne Moreau en met regisseurs als George Stevens en Elia Kazan. In Vertigo van Alfred Hitchcock speelde ze in 1958 een grote rol naast ster Kim Novak.

Toen ze in 1978 gevraagd werd voor Dallas, ze was 57 jaar oud, had ze zich al teruggetrokken uit film en theater. De rol bracht haar wereldfaam. In 1984 werd ze na een hartaanval een half jaar vervangen. Een dramatisch hoogtepunt in de serie was de verhaallijn waarin Miss Ellie een borst moest missen omdat ze aan kanker leed. Een jaar voor het einde van Dallas in 1990 verliet ze de serie.

BNN zendt vanaf 23 september weer herhalingen uit van Dallas.