Katzav biedt kolonisten excuses aan en zegt dat ze moeten gaan

President Moshe Katzav van Israël heeft gisteren namens de staat verontschuldigingen aangeboden aan de kolonisten die op last van de regering moeten verhuizen uit de Strook van Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

,,Namens de staat Israël vraag ik u om vergeving omdat wij van u vragen uw huizen en bezittingen achter te laten na tientallen jaren van aanwezigheid in de Gazastrook. Wij weten dat u daar heengestuurd bent als gevolg van besluiten van Israëlische regeringen'', zei Katzav in een toespraak die rechtstreeks op televisie en radio werd uitgezonden.

De president zei zich te kunnen identificeren met ,,de pijn van de kolonisten'' en hij prees hun moed en doorzettingsvermogen. Maar hij zei ook dat het moment is aangebroken om de democratische besluiten van de regering-Sharon en de Knesset te respecteren en riep allen op de ontruiming niet te saboteren met extremistisch geweld tegen soldaten en agenten.

,,Zelfs degenen die vinden dat dit besluit verkeerd is, mogen zich niet op een illegale wijze verzetten. Er is een einde aan de strijd'', zei de president die in dat verband het trauma van de moord op premier Yitzhak Rabin in herinnering gebracht.

Katzav werd vandaag door alle media geprezen voor zijn toespraak.

Duizenden kolonisten in de nederzettingen van Gush Katif zijn aan het inpakken of zijn al verhuisd. De bewoners van een van de kleinere nederzettingen verhuizen vandaag groepsgewijs naar een kibboets in Israël. De drie noordelijke nederzettingen in de Gazastrook zijn nagenoeg verlaten en de bewoners van de meeste plaatsen leveren hun wapens in bij het leger. Bij de nederzettingen langs het strand van de Gazastrook maken extremistische jongeren zich op voor nieuwe acties. Volgens schattingen van leger en politie hebben zich in de afgelopen weken honderden jongeren in de nederzettingen gevestigd om de ontruiming tegen te werken.

Premier Sharon heeft gisteren aangekondigd opnieuw kandidaat te zijn voor het leiderschap van de Likud-partij. Hij verweet zijn tegenstrever, de vertrokken minister van Financiën Netanyahu, ,,onverantwoordelijk gedrag van de eerste orde'' door vlak voor de ontruiming en de begrotingsdiscussies ontslag te nemen. Sharon noemde Netanyahu ,,karakterologisch ongeschikt'' om een Israëlische regering te leiden: ,,Bibi slaat altijd op de vlucht als het moeilijk wordt.'' Netanyahu blijkt in peilingen in Likud populairder te zijn dan Sharon. ,,Hij las weer eens een of andere peiling en hij besloot uit kansberekening ontslag te nemen'', sneerde Sharon, die tegenwoordig met een vuurwapen onder zijn kussen slaapt.

Bij de Klaagmuur demonstreerden gisteravond 100.000 orthodoxe joden, onder wie alle leidende rabbijnen, tegen de ontruiming. Maar, zei een commentator van Kanaal 10: ,,Het gehoopte wonder van God lijkt uit te blijven.''