Iran claimt productie van kernbrandstof

Iran heeft het recht zelf nucleaire brandstoffen te maken en zal niet meewerken aan pogingen die afbreuk doen aan dit recht.

Dat heeft onderhandelaar Sirus Nasseri, leider van de Iraanse delegatie bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen, gisteren gezegd. De uitlatingen van Nasseri wijzen erop dat Iran geen gehoor zal geven aan de mogelijke oproep van de IAEA om vrijwillig af te zien van alle activiteiten op het gebied van omzetting en verrijking van uranium.

Over de tekst van zo'n oproep wordt sinds dinsdag in Wenen onderhandeld door de 35 lidstaten in de bestuursraad van de IAEA, de nucleaire toezichthouder van de Verenigde Naties. Het overleg zou vanmiddag worden voortgezet.

Directe aanleiding voor het spoedberaad was dat Iran deze week in Isfahan de omzetting van vast uranium naar gas (uraniumhexafluoride) heeft hervat. Dit procédé gaat vooraf aan de verrijking van uranium tot brandstof voor kerncentrales en splijtstof voor kernwapens.

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië stelden de IAEA-leden gisteren voor een klemmend beroep te doen op Iran om de fabriek in Isfahan onmiddellijk stil te leggen. Het voorstel heeft de steun van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het kan volgens diplomaten in Wenen ook rekenen op adhesie van Rusland en China.

Oppositie is er, behalve van Iran, onder meer van Cuba en Syrië, alsmede van Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika. De laatstgenoemde landen zeiden te vrezen dat hun eigen nucleaire plannen in de knel komen als de IAEA het kernprogramma van Iran afwijst.

Het bewind in Teheran wees eerder het aanbod van de drie Europese landen af voor nauwe politieke, economische en technologische samenwerking. In ruil daarvoor zou de islamitische republiek zich dan moeten onthouden van de omzetting en verrijking van uranium. Nasseri kwalificeerde het Europese aanbod als ,,een doos lolly's''.

Landen die geen kernbrandstoffen mogen maken worden ,,afhankelijk van een exclusief kartel van producenten van nucleaire brandstoffen – een kartel dat heeft laten zien dat het leveranties om politieke en commerciële redenen weigert of beperkt'', aldus Nasseri.

IAEA-chef Mohamed ElBaradei waarschuwde daarentegen voor ,,het gevaar van verspreiding van activiteiten op het gebied van nucleaire brandstoffen in de wereld, omdat men dan dicht komt bij de mogelijkheid om kernwapens te maken''. ElBaradei zei ,,een nieuw raamwerk'' te willen dat wel kernenergie toestaat, maar niet de productie van kernbrandstoffen.