`Ik verander de pop van binnen uit' (Gerectificeerd)

Na de punk kwam voor T.Raumschmiere de elektronische muziek. Na optredens met enkel een laptop als gezelschap toert de Duitse muzikant nu weer met een echte band.

T.Raumschmiere, geboren als Marco Haas in Heidelberg, is de punkrocker onder de elektronische dance-muzikanten. Hij begon als drummer in een hardcorepunkband, ontdekte de elektronica via de industrial music van Front 242 en Einstürzende Neubauten en maakte in 2003 grote indruk met zijn debuutalbum Radio Silence waarop hij zijn synthesizers en drummachines zo ruig liet klinken als het binnen een strakke, dansbare context mogelijk was. Zijn optredens waren onstuimig en hard; de gitaar om zijn nek herinnerde aan de punk die hem dierbaar was toen hij begin jaren negentig naar Leipzig in het voormalige Oost-Duitsland verhuisde.

T.Raumschmiere is een vriendelijke, bedachtzame jongen en onderwerpt zich opmerkelijk gewillig aan de marketingplannen van zijn platenmaatschappij. Zijn nieuwe album Blitzkrieg Pop voltooide hij al in april maar het komt pas in september uit. Zijn fans moeten het voorlopig even doen met de single Sick like me. Marco Haas lacht verontschuldigend. ,,Ik ben geen onafhankelijke underground-artiest meer die een plaat kan uitbrengen zodra die van de persen is gerold. Ik weet dat er bij een grote platenmaatschappij ook andere belangen spelen. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, heb je een organisatie nodig die behoedzaam te werk gaat. Die zorgt dat de videoclips op MTV te zien zijn. Ik zie geen tegenspraak in het feit dat ik een punkrocker ben gebleven. Het is ouderwets om te denken dat je de maatschappij kunt veranderen door wild om je heen te trappen. Ik hanteer de methode van het Trojaanse Paard: gebruik de infrastructuur van het establishment en verander de popwereld van binnen uit.''

Haas groeide op in roerige tijden, toen hij met punkband Zorn vooral achter het IJzeren Gordijn actief was. ,,In Oost-Duitsland troffen we een dankbaar publiek omdat ze voordien nauwelijks iets gewend waren. Er was censuur, jongeren konden zich niet uiten en de enige muziek die vrij verkrijgbaar was kwam van loodzware Russische conservatoriumbands. Westerse punkgroepen zoals de mijne waren een wezenlijk onderdeel van de bevrijding van het oosten. Toen in 1989 de Berlijnse Muur viel, was de cultuurshock voor jonge Ossies niet zo groot als die had kunnen zijn. Techno en industriële muziek werden nergens zo enthousiast ontvangen als daar. In het westen trof je veel vaker een verwend publiek dat met de armen over elkaar stond omdat ze alles al gehoord hadden.''

Zijn artiestennaam T.Raumschmiere (zonder spatie) is een collage van woorden uit een Duitse William S. Burroughs-vertaling: `Traum' voor droom en `Schmiere' als straattaal voor politie. De albumtitel Blitzkrieg Pop is volgens Marco geen poging om haat te zaaien met een oorlogszuchtige kreet uit de nazitijd, maar juist een luchtige parafrase van de songtitel Blitzkrieg bop van de Ramones. Punk en dance samenbrengen was altijd zijn doel, zegt hij. ,,Ik wil meedoen in de echte popwereld, tussen Underworld en Madonna. Mijn Blitzkrieg is een aanval op de banale popcultuur van nu, die de eerste de beste Idols-winnaar op dezelfde hoogte plaatst als een artiest die heeft moeten bloeden voor zijn kunst. De meeste popmuziek wordt op maat gemaakt om de luisteraar dom te houden. Artiesten worden afgedankt voordat ze de kans hebben gehad om een eigen stijl te ontwikkelen.''

Hoewel onverminderd ruig, wordt het popgehalte van zijn nieuwe cd gewaarborgd door aantrekkelijke damesvocalen van Ellen Allien en Sandra Nasic (ex-Guano Apes). Marco Haas gebruikt het liefst oude analoge apparatuur, hoewel hij geen purist is. ,,Synthesizers en drumcomputers vind ik in oude studio's en via internet, maar verwacht bij mij geen muren vol oude spullen. Ik ben geen apparatenfetisjist. Ik gebruik wat ik nodig heb om een bepaald geluid of effect te bereiken. Een Moog waarvoor je twintig jaar geleden een vrachtwagen moest huren om hem te verplaatsen, past nu op één microchip. De computer heeft een revolutie veroorzaakt. Ik zoek een middenweg, want ik wil echte knoppen in mijn handen voelen als ik muziek maak.''

Voor het eerst zingt Marco Haas zelf en gaat hij met een band op tournee. ,,Het album was bijna helemaal klaar toen ik bedacht dat sommige nummers nog wel wat zang konden gebruiken. Terwijl ik me een nachtlang suf piekerde wie ik daarvoor zou kunnen vragen, dronk ik whisky en vielen opeens alle remmingen van me af. Ik begon wat in de microfoon te brullen en de volgende dag leek het zo slecht nog niet. Bij toeval herontdekte ik de zanger in mezelf. De opname van een cd is een eenzaam proces. Het grootste deel van de tijd ben ik alleen in de studio. Nu wil ik me weer eens wat socialer op stellen. Met een stel muzikanten op pad voelt weer net als toen ik in een punkbandje zat.''

`Blitzkrieg pop' van T.Raumschmiere verschijnt 12/9 via Novamute/EMI. Optreden 13/9 tijdens het Summer Darkness Festival in Tivoli Utrecht.

Rectificatie

De cd Blitzkrieg pop van T.Raumschmiere is op 12 augustus verschenen en niet op 12 september, zoals in het artikel `Ik verander de pop van binnen uit' (11 augustus, pagina 9) stond. Het optreden van de Duitse muzikant en zijn band op het Utrechtse Summer Darkness Festival is vandaag.

    • Jan Vollaard