Finse held kan voor eigen publiek niet aan verwachtingen voldoen

Of de verwachtingen waren te hoog gespannen, of de stromende regen en de harde wind hadden het enthousiasme verdreven. Het wilde gisteravond maar niet sfeervol worden tijdens de finale speerwerpen, waar vooraf in haast mythische termen over geproken werd. De Finnen voorspelden een kolkend stadion, vooral als hun nieuwe held Tero Pitkämäki er in zou slagen wereldkampioen te worden. Zo ver kwam het niet, de luidkeelse aanmoedigingen ten spijt. Het beeld dat beklijfde was een stadion vol kleumende mensen, die teleurgesteld afdropen toen bleek dat niet Pitkämäki, maar Andrus Värnik uit Estland de nieuwe wereldkampioen was geworden.

's Middags maakte Helsinki zich nog op voor een een koninklijke ontvangst van de 22-jarige Pitkämäki. Hij zou alleen nog even wereldkampioen moeten worden. De straten van de hoofdstad stroomden vol met supporters, die op weg naar de arena voor opstoppingen en volle trams zorgden. Maar richting het monumentale Olympisch Stadion werd de stemming nog niet nadelig beïnvloed door slecht weer. Dat veranderde bij het vallen van de avond toen regen en wind vrij spel kregen in het stadion, waar atleten juist gebaat zijn bij stabiele condities.

Terwijl de verspringsters tijdens hun finale probeerden het nadeel van een harde en stromende regen zo veel mogelijk te beperken, traden de speerwerpers aan voor wat in Finland als dé wedstrijd van het toernooi werd gezien. Maar met een wind waarvan de werpers niet wisten welke kant die op zou waaien, was goed gooien haast onbegonnen werk. Pitkämäki wierp de speer niet verder dan 81.27 meter, ruim tien meter minder dan zijn persoonlijk record.

Zijn concurrenten verging het niet veel beter, met uitzondering van de 28-jarige Värnik, die met een worp van 87.17 meter zijn persoonlijk record tot twee centimeter benaderde. Gelet op de weersomstandigheden was dat een prestatie van formaat. Hij wierp de speer ook nog een keer over de 85 meter. Dat deed ook de Noorse olympisch kampioen Andres Thorkildsen, die met 86.18 meter de zilveren medaille won. Het brons was voor de Rus Sergei Makarov (84.48 meter). En Pitkämäki? Die werd vierde; ondankbaarder had de avond voor hem niet kunnen eindigen.