Familieleden Pinochet gepakt

De echtgenote en jongste zoon van de Chileense oud-president Augusto Pinochet zijn gisteren gearresteerd voor medeplichtigheid in een belastingfraudezaak waarin Pinochet terechtstaat.

Onderzoeksrechter Sergio Muñoz gelastte de arrestatie van Lucia Hiriart en Marco Antonio omdat hij hen medeschuldig acht aan het wegzetten van 17 miljoen dollar op geheime bankrekeningen in de VS. Pinochet, die eerder dit jaar zeker 2,7 miljoen dollar aan belastingen alsnog betaalde, zei: ,,Als ze iemand willen arresteren, laat mij het dan zijn.'' Hij zei nogmaals onschuldig te zijn aan fraude en corruptie; hij had ook alle achterstallige belastingen betaald. De geheime rekeningen kwamen vorig jaar aan het licht toen de Amerikaanse Senaat een onderzoek liet uitvoeren naar aan terroristische organisaties gerelateerde witwaspraktijken.

Hiriart (in de tachtig) werd aangehouden in een militair ziekenhuis in Santiago, waar zij wegens gezondheidsproblemen verbleef. Zoon Marco Antonio zit in een gevangenis waar witteboordencriminelen worden vastgehouden.

Pinochet verjoeg in 1973 president Allende, middels een staatsgreep waarvan sommige historici zeggen dat Hiriart hem daartoe heeft aangezet. Ook denken zij dat Hiriart een rol had in de onderdrukking en vervolging van en moord op politieke tegenstanders tijdens het regime. Momenteel lopen tegen Pinochet tientallen rechtszaken voor mensenrechtenschendingen en belastingfraude van tijdens zijn regeerperiode tot 1990.