Eis drie jaar tegen hooligan

Tegen een 33-jarige man is gisteren voor de Rotterdamse rechtbank een straf van drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag. Verdachte Marco de V. bracht op 17 april van dit jaar een krachtig stuk vuurwerk tot ontsteking en raakte een 31-jarige Rotterdammer in het gezicht, die daardoor blijvend letsel opliep.

Het incident gebeurde bij voetbalstadion De Kuip, voorafgaand aan het duel Feyenoord-Ajax. Rond die wedstrijd vonden ernstige rellen plaats. Daarbij raakten tientallen agenten en supporters gewond.

Tijdens het verhoor voor de rechtbank verklaarde De V. dat hij van een stuurman van een zeeschip een noodseinmiddel (ernstvuurwerk) had gekregen. Dit zeer explosieve stuk vuurwerk lag vervolgens een half jaar ongebruikt in zijn auto, voordat hij het op 17 april tot ontsteking besloot te brengen. De verdachte noemde zijn daad ,,een vlaag van verstandsverbijstering''.

De V. gaf zichzelf aan bij de politie, naar eigen zeggen nadat een uitzending van RTL Nieuws hem van de ernst van de zaak had doordrongen. De officier van justitie baseerde de eis grotendeels op beelden van bewakingscamera's bij De Kuip. Op de camerabeelden is te zien dat de verdachte het vuurwerk tot ontsteking bracht. Het projectiel ging niet recht omhoog, maar vloog horizontaal op het slachtoffer af.

De officier van justitie vond dat De V. had kunnen weten hoe gevaarlijk het noodseinmiddel was. De verdachte had uitleg over de werking van de vuurpijl gekregen toen hij het in handen kreeg. ,,Hij heeft het leven van het slachtoffer een onvoorstelbaar andere wending gegeven'', aldus de officier.

Het slachtoffer, dat net als de verdachte de wedstrijd Feyenoord-Ajax wilde bezoeken, is door het incident verminkt geraakt in zijn gezicht. Bovendien is hij doof geworden aan zijn linkeroor en is zijn gezichtsvermogen aangetast.