Een winnende sprong vanuit het niets

Vanuit het niets dook Tianna Madison (19) op. De onbekende Amerikaanse werd verrassend wereldkampioen verspringen.

Onbevangen en nog in de roes van haar wereldtitel betrad verspringster Tianna Madison de `mixed zone' om vragen van de pers te bantwoorden. De eerste die ze sprak was een blonde dame van Europsport die opviel door haar deskundigheid. Dat ze door Heike Drechsler werd geïnterviewd, vernam ze pas na het gesprek, waarna de Amerikaanse zich schaamtevol bij haar voorgangster van 22 jaar geleden verontschuldigde. Ze kende Drechsler van naam, niet van gezicht.

Niet zo vreemd gezien het leeftijdsverschil van twintig jaar. Evenmin opmerkelijk gelet op de tijdspanne tussen beide wereldtitels. Madison was niet eens geboren toen de toenmalige DDR-atlete in 1983, eveneens in Helsinki, de wereldtitel verspringen veroverde. Drechsler was achttien, een jaar jonger dan Madison nu, en blijft dus de jongste wereldkampioene verspringen.

Madison schaamde zich tegenover de vrouw die als verspringster twee Europese, twee olympische en twee wereldtitels op haar naam heeft staan. Drechsler vond het voorval uitermate komisch en nam Madison niets kwalijk. Ze stelde de jonge Amerikaanse snel op haar gemak met complimenten over haar prestatie. Madison was niet lang uit het veld geslagen. Dat liet de mores van de drukke mixed zone met schreeuwende reporters niet toe en past evenmin bij haar karakter. De jonge vrouw mag dan vrijwel onbekend zijn, onbescheiden is ze allerminst.

Natuurlijk, ze was een nieuw gezicht, maar wel een verspringster die met een persoonlijk record van 6.83 meter naar Finland afreisde. En dat is maar zes centimeter minder dan de 6.89 meter waarmee ze gisteravond wereldkampioen werd. Zelfs was Madison nog het minst verbaasd over haar prestatie in het winderige en regenachtige Helsinki. ,,Ik ben op een leeftijd waarop ik nog veel progressie kan maken. Dan is het toch niet opzienbarend dat ik mijn persoonlijk record met enkele centimeters verbeter? Niet om op te scheppen, maar ik wist vooraf dat ik het in me had wereldkampioen te worden.''

Zoveel zelfverzekerdheid van iemand die net komt kijken, verbaasde haar gehoor. Maar Madison negeerde de gefronste wenkbrauwen van verslaggevers en vervolgde haar verhaal met de toonzetting van een gearriveerde atlete. Enig recht van spreken heeft de Amerikaanse wel, want in eigen land is ze dit jaar, indoor en outdoor, kampioene van de NCAA, de sterke `college'-competitie. Bovendien werd ze in Carson tweede bij de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de WK. Dan heb je wat in je mars, wilde ze maar zeggen.

En het moet gezegd, haar prestatie van gisteravond was van een volwassen niveau. De finale verspringen werd afgewerkt onder bijzonder slechte omstandigheden: de regen kwam met bakken uit de hemel, een verraderlijke wind joeg door het stadion. Maar Madison trok zich er niets van aan. Omdat ze dergelijke omstandigheden gewend is, zei ze. ,,Ik kom uit Ohio en daar kan het ook spoken. Evenals in Tennessee, waar ik sociale wetenschappen studeer. Maar ik heb me er niet door laten afleiden en me volledig op mijn sprongen geconcentreerd.'' Dat bleek, want Madison realiseerde 6.98 meter op het moment dat de omstandigheden het slechtst waren en haar concurrenten, vooral door toedoen van de wind, in totaal tien foutsprongen op rij hadden gemaakt.

Van zo'n sterk moment had niemand terug, ook de ervaren Russin Tatjana Kotova niet. Die kwam in haar twee resterende sprongen zelfs niet in de buurt van 6.89 meter en met een afstand van 6.79 meter in haar eerste beurt werd zij tweede. De derde plaats was voor de Française Eunice Barber, die zondag nog een zilveren medaille won bij de zevenkamp. Barber kwam tot een afstand van 7.76 meter.

Madisons prestatie maakte diep indruk op Drechsler, die 22 jaar geleden in hetzelfde stadion haar wereldtitel onder betere omstandigheden won. Drechsler: ,,Het was destijds ook kil, maar niet zo bizar als vanavond. Knap hoor van Madison, want het is vooral moeilijk om warm te blijven.''

Madison is een exponent van een nieuwe lichting Amerikaanse atleten die zich in Helsinki heeft doen gelden. Lauryn Williams werd wereldkampioen op de 100 meter en is 21 jaar, Chaunty Howard werd tweede bij het hoogspringen en is nog maar 19 jaar, even oud als Allyson Felix, die bij de Olympische Spelen in Athene vorig jaar zilver won op de 200 meter en bij de WK de grote favoriet op die afstand is.

Vergeten is de lichting van Kelli White, die wegens doping is geschorst, en Marion Jones, die zich niet plaatste voor de WK en zich thuis afvraagt waarom ze niet meer vooruit te branden is. En zich zorgen maakt over haar reputatie sinds haar naam nadrukkelijk in verband wordt gebracht met de Balco-dopingzaak. Evenals haar vriend Tim Montgomery, die voor betrokkenheid in hetzelfde schandaal nog steeds een straf boven het hoofd hangt.

    • Henk Stouwdam