Duitse groei in tweede kwartaal tot stilstand

De Duitse economie stagneert weer. In het tweede kwartaal kwam de economische groei tot stilstand. Dat meldde vanmorgen het Duitse federale bureau voor de statistiek in Wiesbaden.

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2004 groeide de Duitse economie met 1,5 procent na een krimp van 0,3 procent in het eerste kwartaal. Maar het cijfer voor het tweede kwartaal wordt volgens het bureau geflatteerd doordat er meer werkdagen in het tweede kwartaal waren. Daarvoor gecorrigeerd valt de groei dan ook veel lager uit, namelijk 0,6 procent, terwijl die in het eerste kwartaal dan ook veel gunstiger wordt, namelijk 0,8 procent.

De stilstand van de economische groei in het tweede kwartaal valt meer in het oog. De Duitse economie groeide letterlijk met 0,0 procent vergeleken met het eerste kwartaal, toen er nog een economische groei was van 0,8 procent (vergeleken met het vierde kwartaal van 2004).

Hoewel de Duitse export in het tweede kwartaal opnieuw ,,dynamisch'' was, groeide de invoer ook hard, waardoor de gunstige bijdrage van de uitvoer aan de economische groei door de invoer weer teniet werd gedaan. Ook vergeleken met een jaar geleden steeg de invoer harder dan de uitvoer. Analisten denken dat dit door de dure olie komt.

Deze ontwikkeling bij de buitenlandse handel is des te opmerkelijker omdat de binnenlandse bestedingen in Duitsland, die almaar niet wilden aantrekken, nu volgens het bureau wel een verbetering laten zien, zowel bij de investeringen in machines en uitrusting, de consumptie en de voorraden. De economische prestatie in het tweede kwartaal werd door 38,9 miljoen werknemers geleverd, dat is 30.000 (0,1 procent) méér dan een jaar geleden, zo zei het bureau in een verklaring.