Carrousel van de complotten

De ene versie is nog wilder dan de andere. Sinds de Soedanese oud-rebellenleider John Garang op 30 juli omkwam bij een helikopterongeluk in het zuiden van Soedan na een bezoek aan Oeganda, draait de geruchtenmachine op volle toeren. Lokale kranten lanceren de ene na de andere complottheorie.

De helikopter van de Oegandese president Yoweri Museveni die Garang op de fatale vlucht vervoerde, was gesaboteerd. De aanslag had eigenlijk Museveni moeten treffen. Dat was de eerste onthulling van het Oegandese boulevardblad Red Pepper, dat politieke geruchten lardeert met schaars geklede vrouwen. Later kwam het blad met de primeur dat Rwandese spionnen de helikoper waren binnengeslopen. Ze zouden Garang twee keer door het hoofd hebben geschoten, voordat het toestel te pletter sloeg.

Een andere Oegandese krant, de Daily Monitor, wist met zekerheid te melden dat Museveni zijn Soedanese vriend een ondeugdelijke wentelwiek ter beschikking had gesteld. In juni zou de Oegandese president nog hebben geweigerd om met de helikopter naar Rwanda te vliegen omdat het toestel technische gebreken had.

De president heeft woedend op die speculaties gereageerd. Eerst kwam hij met bewijsmateriaal dat de helikopter net in Wit-Rusland voor 1,4 miljoen dollar was opgeknapt. Daarna bestempelde hij de kranten als ,,gieren'' die de veiligheid in de regio in gevaar brengen met hun valse verhalen over Garang. Red Pepper noemde hij met name. ,,Ik dacht dat die verwarde jongens bezig waren met blote meisjes. Als ze hun werkterrein verleggen naar regionale veiligheid, moeten ze ophouden. Of wij zorgen dat ze ophouden.''

Op zijn beurt werd de Oegandese president door de Soedanese regering op de vingers getikt, omdat hij verklaard had dat het ongeluk mogelijk door ,,een externe factor'' was veroorzaakt. De officiële lezing in Soedan is dat slecht weer tot het ongeluk heeft geleid.

Als opvolger van Garang is zijn rechterhand Salva Kiiri vanmorgen in Khartoum tot vice-president van Soedan beëdigd. Garang tekende begin dit jaar een vredesakkoord dat een eind moet maken aan de oudste burgeroorlog van Afrika.