Beleggingssucces voor Aegon en Delta Lloyd

Verzekeringsbedrijf Aegon heeft de winst explosief zien stijgen als gevolg van goed renderende beleggingen. De winst op beleggingen steeg met een factor zes naar 567 miljoen euro. Verder profiteerde Aegon van een boekwinst op de verkoop van de Spaanse schadeverzekeringsactiviteiten.

De nettowinst van levensverzekeraar Aegon kwam in het tweede kwartaal 71 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar op 760 miljoen euro. Het operationele resultaat – gecorrigeerd voor eenmalige winsten en verliezen – steeg met 12 procent naar 507 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter D. Shepard was vooral ,,verheugd'' over de afzet van nieuwe producten door Aegon. De afzet van nieuwe verzekeringsproducten stond de laatste jaren bij Aegon op een laag pitje doordat de levensverzekeraar met polissen kampte die te weinig rendement opleverden. In het tweede kwartaal steeg de verkoop van levensverzekeringen met 29 procent naar 732 miljoen euro.

Aegon maakte vanochtend bekend dat er ,,een duidelijke verbetering'' is in de collectieve pensioenactiviteiten. De levensverzekeraar profiteert daarmee van de aanstaande afschaffing van VUT- en prepensioenregelingen, waarbij commerciële partijen op bedrijfsniveau levensloopregelingen mogen aanbieden.

Aegon spreekt al een paar jaar geen concrete verwachtingen uit over de resultaten. ,,We voelen ons goed voor de rest van het jaar'', liet bestuursvoorzitter Shepard vanochtend weten. Volgens de topman blijven de meeste marketingcampagnes van de verzekeraar hun vruchten afwerpen.

Verzekeraar Delta Lloyd profiteert net als Aegon van betere beleggingsresultaten. De verzekeraar, onderdeel van het Britse Aviva, maakte vanochtend een ruime verdubbeling van de nettowinst bekend. Die steeg in het eerste halfjaar van 82 naar 180 miljoen euro.

Delta Lloyd geeft geen winstprognose voor 2005, maar verwacht wel een stijging van de premie-inkomsten bij alle verzekeringsonderdelen. De verzekeraar verwacht dat zij haar positie op de Nederlandse hypotheekmarkt zal verbeteren. Momenteel heeft de verzekeraar in Nederland een marktaandeel van 2,1 procent.