Ajax mist routine, maar dicht bij miljoenenbal

Met gemengde gevoelens stapte Ajax van het veld in het stadion van het Deense Brøndby IF. Moest het tevreden zijn met het 2-2 gelijkspel, dat een goed uitgangspunt vormt voor het bereiken van de Champions League in de return over twee weken in Amsterdam? Of was teleurstelling op zijn plaats over het weggeven van de zege in de 93ste minuut en de misser van Sneijder even eerder voor open doel. Feit was dat Ajax geen zege verdiende. De ploeg had een groot gedeelte geen enkele controle over het duel. Het enthousiaste Brøndby kreeg in de slotfase loon naar werken.

Al enkele jaren mist Ajax een geroutineerde kracht die de jonge talenten uit de ploeg de weg kan wijzen onder moeilijke omstandigheden. Blind haalde voor het zomerreces de 31-jarige Olaf Lindenbergh weg bij AZ. Hij kon wegens een blessure niet meereizen naar Kopenhagen. Lindenbergh is een dienende speler die de gaatjes dichtloopt en ballen onderschept, maar hij is geen strateeg.

Tomas Galásek, in zijn nadagen vaak geblesseerd maar nu fit, is een betere dirigent. Hij mist in de ogen van Blind de diepgang die Ajax nodig heeft voor het zogenaamde `vooruit voetballen'. Spelers als Hedwiges Maduro, Nigel de Jong en Nourdin Boukhari hebben wel het atletisch vermogen te penetreren tot bij het doel van de tegenstander. Zij missen de routine en misschien ook wel het talent om de lijnen uit te zetten, dan wel het tempo in de wedstrijd te bepalen.

Dit tactisch vernuft ontbeerde Ajax gisteravond in de derde voorronde van het miljoenenbal, de Champions League. Ajax had geen antwoord op het felle spel van de fysiek sterke ploeg van coach Michael Laudrup, de oud-Ajacied die zo oogstrelend kon voetballen. Brøndby speelde met meer beleving en agressie. Wellicht omdat de Deense competitie al vier speelronden oud is. De Scandinaviërs hebben het hogere speelritme al enige weken te pakken. Dat was evenwel geen excuus voor het gegeven dat Ajax meeging in het opportunistische spel, de bal op het middenveld te weinig rondspeelde en vaak te haastig de voorhoede probeerde te vinden. Daar maakte de Zweedse aankoop Markus Rosenberg, die de voorkeur kreeg boven de Griek Angelos Charisteas, nog geen overtuigende indruk. En ook linksbuiten Ryan Babel leverde veel ballen in.

Op het middenveld deed Blind tot grote teleurstelling van Wesley Sneijder opnieuw een beroep op Nourdin Boukhari. De Rotterdammer, linksbuiten eigenlijk, bleek vrijdag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal goed uit de voeten te kunnen als linkshalf. Blind zocht voor het duel met Brøndby naar creativiteit op het middenveld – hetgeen hij dus kennelijk minder bespeurt bij Sneijder die vrijdag te horen kreeg dat hij werd gespaard – en de coach zette Boukhari om die reden in het basisteam. Tevens om niet het risico te lopen een licht geblesseerde speler later als vervanger te moeten inzetten. Boukhari kon zijn goede prestatie tegen PSV, toen hij fraai scoorde uit een vrije trap en een assist verzorgde, geen vervolg geven. Zoals hij altijd een sterk optreden afwisselt met zwak spel in een volgend duel.

Boukhari trof het nog met de ijverige Urby Emanuelson in zijn rug. De getransformeerde middenvelder speelde als linksback heel verdienstelijk. Wat onrustig misschien, maar dat hoort bij zijn jeugdige overmoed. Emanuelson lijkt een redelijk alternatief als Ajax de linksback, die de lang uitgeschakelde Maxwell moet vervangen, niet kan vinden.

Gevaarlijke situaties voor het doel van Ajax waren er vooral in het hart van defensie dat werd bestookt met hoge ballen. Vooral bij standaardsituaties, zoals vrije trappen en corners, wonnen de Denen vrijwel elk kopduel. De rust, inzicht en routine van Hans Vonk kwam van pas. Hoewel de voormalige doelman van Heerenveen met een mislukte passeerbeweging zichzelf ook een keer in de problemen bracht. Hij had daarbij het geluk dat Mads Jørgensen, na een duwtje dat de scheidsrechter niet zag, over de bal struikelde.

Hoewel Ajax vooral in de eerste helft regelmatig onder druk stond, kwam de Amsterdamse ploeg in de 31ste minuut toch op voorsprong. Babel bediende met zijn rechterbeen Steven Pienaar en de Zuid-Afrikaan, die zich vooral in de tweede helft onderscheidde met prima spel, trok de bal direct weer voor het doel. Daar stond Rosenberg precies op de goede plek om zijn eerste belangrijke doelpunt voor Ajax te maken. Lang konden de manschappen van Blind niet van deze weelde genieten. Drie minuten later kopte Zdenek Grygera een bal richting het lichaam van spits Morten Skoubo die, al dan niet met hulp van zijn armen, via Vonk de gelijkmaker aantekende.

In de tweede helft kwam Ajax door een bevlieging van Babel wéér op voorsprong. Gehinderd door twee tegenstanders ging hij onderuit in het strafschopgebied. Babel krabbelde snel overeind en haalde verwoestend uit met zijn explosieve rechterbeen. Het was niet eens een kans. Daarvan kreeg Ajax er ook maar een paar.

Brøndby moest lang wachten op gerechtigheid. Skoubo lobde de bal over Vonk op de lat. De gelijkmaker kwam in de laatste minuut via het lichaam van Julien Escudé. Hij veranderde een schot van Martin Retov op ongelukkige wijze van richting, onhoudbaar voor Vonk.

Brøndby

2

Ajax

2

Ruststand 1-1. 31. Rosenberg 0-1, 34. Skoubo 1-1, 73. Babel 1-2, 90. Retov 2-2. Schds: De Santis (Ita). Tsch: 26.000. Gele kaarten: Lantz en Skoubo (Brønby), De Jong (Ajax).

    • Erik Oudshoorn