Ajax dreigt KNVB met rechtsgang `duel ADO'

Ajax heeft voor morgen bij de rechtbank van Amsterdam een reservering voor een kort geding ingediend. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse voetbalclub vanmiddag bevestigd. De rechter moet mogelijk een oordeel vellen over de eerste competitiewedstrijd van Ajax tegen ADO Den Haag.

De gemeente Amsterdam heeft tot twee keer toe de openingswedstrijd in de Arena verboden. Burgemeester Cohen gaf wegens onvoldoende politiecapaciteit geen toestemming voor zowel zaterdag 13 als zondag 14 augustus. De KNVB wil het duel nu komende zondag 14 augustus reglementair op een geheime, neutrale plaats zonder publiek laten verspelen.

Ajax liet eerder deze week al weten daarmee niet akkoord te kunnen gaan. Een duel zonder publiek kost de Amsterdamse club tonnen aan inkomsten, nog afgezien van de immateriële schade. Het bestuur sprak de hoop uit dat er vanmiddag tijdens overleg met de KNVB alsnog een acceptabele oplossing zou komen voor het gewraakte duel.

Nooit eerder werd een competitieduel in de eredivisie op neutraal terrein en zonder publiek gespeeld. Aanleiding voor deze bijzonderheid is de bedenkelijke reputatie van de harde supporterskern van zowel Ajax als ADO. In het verleden leidden wedstrijden tusen de Haagse en de Amsterdamse club regelmatig tot vechtpartijen en vernielingen.

De KNVB kon wegens de volle competitiekalender niet tot een andere oplossing komen, aldus een woordvoerder van de bond. Ajax-directeur Arie van Eijden noemde de stap van de KNVB eerder ,,een nederlaag voor het voetbal''.