AEX flirt met magische 400-puntengrens

De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, schoot gistermiddag door de 400 puntengrens heen. Particulieren beleggen weer.

Na weken van er tegen aan schurken nam de AEX-index gistermiddag eindelijk de horde van 400 punten. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs haalde dat niveau voor het laatst in de zomer van 2002. Magisch, historisch en psychologisch zijn dan de begrippen die beursvolgers gebruiken.

De euforie van gisteren was van korte duur. Vanochtend opende de index op 399. Het mooie ronde getal was geen reden voor de grote institutionele beleggers, die miljarden hebben uitstaan, opeens extra aandelen in te kopen. Particuliere beleggers reageerden wel enthousiast. ,,Wij zagen heel duidelijk een toename van handelsactiviteit onder onze klanten'', zegt manager M. Kalse van Alex, de grootste internetbeleggersbank voor particuliere beleggers. ,,Gisterochtend al nam het aantal transacties toe met 50 procent en was een kwart meer klanten actief dan normaal. Men voelde kennelijk dat de 400 in zicht was.''

Vanochtend zette die trend door: 45 procent meer klanten en een 62 procent hoger handelsvolume. De optiebeleggers van Alex speculeren volgens Kalse inmiddels op een verdere stijging van de beurs. ,,Aan het begin van deze week was het sentiment nog negatief.''

Institutionele beleggers waren minder onder de indruk van de 400-puntengrens. Op het kantoor van A. Otto, hoofd beleggingen van verzekeraar Delta Lloyd riep men ,,We hebben `m!'', waarop een kort gejuich klonk. ,,Daarna gingen we weer aan het werk.'' Volgens Otto had `de 400' geen extra invloed op de normale handel. ,,De laatste maanden zijn aandelen sowieso in trek. Dat komt door de lage rente en de eerste tekenen van economisch herstel.''

Ook het hoofd van het analistenteam van effectenbank SNS Securities, R. Westeneng, is niet opeens ,,anders naar de beurs gaan kijken''. ,,Het maakt weinig uit of de index nu op 399 punten staat of op 401.'' De opmars van de aandelenbeurs is wel hoger dan hij in januari van dit jaar voorspelde. ,,Wij rekenden op 385 punten aan het eind van het jaar en waren daarmee het meest optimistisch van alle banken. Er was aanvankelijk veel scepsis.''

Voor de gemiddelde Nederlander heeft de opleving van de beurs geen directe positieve effecten. Toen na de hausse van 2000 (met een AEX van 700 punten) de koersen inklapten hebben pensioenverzekeraars de premies moeten verhogen om hun financiële buffers op peil te houden. Westeneng voorziet niet een verlaging van die pensioenpremies. ,,De pensioenfondsen zullen nu gaan voor wat meer vet op de botten.''

De invloed van de economische omstandigheden in het land, waar het woord recessie meermalen opdook en het consumentenvertrouwen op een laag pitje staat, hebben volgens Westeneng geen invloed op de beurs gehad. ,,De grote AEX-fondsen halen voor meer dan driekwart hun omzet en winst uit het buitenland.'' Hij ziet in de beurs wel een goede barometer voor de stand van de economie. ,,Meestal volgt de economie de beurs op een half jaar.''

Otto van Delta Lloyd voorziet zelfs een verdere stijging van de beurs. ,,Gistermiddag werden bij ons de eerste weddenschappen afgesloten op de dag waarop de beurs de 500-punten haalt. Ik heb ingezet op medio volgend jaar.''

    • Philip de Witt Wijnen