Ten Haaf terug in Londen

Drie jaar na zijn successen op West End en Broadway als de jonge Vincent van Gogh, keert acteur Jochum ten Haaf terug naar Londen voor een nieuw toneelstuk. Ten Haaf speelt een rol in Harvest, een komisch boerenepos van Richard Bean over varkenshouders in het Noord-Engelse Yorkshire. Ten Haaf: ,,Ik speel een Duitse krijgsgevangene. Mijn opkomst is naakt want ik word betrapt met het nichtje van de boer. Prompt word ik tot zijn opvolger benoemd.''

In 2002/2003 had de roodharige Ten Haaf veel succes in Londen en New York met Vincent in Brixton, over de jonge jaren van Van Gogh. Ook toen speelde hij een vreemdeling die door een familie wordt opgenomen. Het is uitzonderlijk dat een Nederlandse acteur speelt in een Londens theater.

Harvest, geregisseerd door de Amerikaan Wilson Milam, gaat op 8 september in première in het belangrijke Royal Court Theatre en blijft daar een maand staan. Mocht het stuk een succes worden, dan kan het worden overgenomen door een commercieel theater in West End, zoals dat ook met Vincent in Brixton is gebeurd.

De afgelopen tijd was Ten Haaf bezig met de opnames van De sportman van de eeuw, een Fries boerenepos over paalzitten van Mischa Alexander, waarvan de makers hopen dat hij volgend jaar op het filmfestival van Berlijn in première zal gaan. Ten Haaf: ,,Ook daarin speel ik een boer, althans een man die weigert boer te worden, omdat hij het wereldrecord paalzitten wil breken.'' Ten Haaf vond het paalzitten best moeilijk: ,,Omdat het water steeds beweegt, word je duizelig, en heb je het gevoel dat je met paal en al omvalt. Ik moest ook nog een seksscène op de paal spelen, met Ricky Koole.''

    • Wilfred Takken