Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Dubbelportret van de Rotterdamse Carrie en majoor Bosshardt van het Leger des Heils. Zij praten over de dood, liefde, prostitutie op de Rotterdamse Keileweg en het christendom. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Reportage over de toenemende populariteit van zogeheten luisterboeken (boeken op cd's) en aandacht voor de nieuwe Sire-campagne tegen agressief gedrag onder de titel `kort lontje'. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Britain's best buildings: Windsor Castle. Reportage over het grootste bewoonde kasteel ter wereld dat onlosmakelijk verbonden is met de monarchie. Ooit werd het gebouw gebruikt als inrichting en als mausoleum. BBC2, 21.30-22.00u.

The staircase. Slot van een achtdelige serie over de Amerikaanse schrijver Michael Peterson die er van wordt verdacht zijn vrouw van de trap te hebben geduwd. Vanavond de uitspraak van de jury. Ned.3, 22.45-23.43u.

`Wir willen nur noch raus!' Reconstructie van de vlucht op de avond van 2 okotber 1961 van 53 bewoners van een dorp in het Oost-Duitse Thüringen naar het westen. Veertien families laten al hun bezit achter om onder het streng gereglementeerde en gecontroleerde leven aan de grens uit te komen. ARD, 23.00-23.45u.

Karels keuze: Organs for sale. Verslag over de reis van nierpatiënt Jim naar Pakistan waar hij een donor heeft gevonden die zijn nier wil verkopen voor 2000 dollar. De donor komt aan het woord en de schrijnende gevolgen van handel in organen worden pijnlijk duidelijk . Presentatie: Karel van de Graaf. Ned.2, 23.00-23.57u.

Maarten Luther, op zoek naar de waarheid. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.15-0.10u.

FILM

.Tillsammans / Together (Lukas Moodysson, 2000, Zweden/Denemarken/Italië). Tweede speelfilm van de regisseur van Fucking Amal en Lilja 4-Ever is een pregnante, even scherpe als begripvolle satire op het communeleven in de jaren zeventig, toen werkelijk alles door een politiek gekleurde bril werd bekeken. Documentair aandoend realisme. Ned.3, 20.05-22.00u.

A Walk in the Clouds (Alfonso Arau, 1995, VS). Remake van het neorealistische Quattro passi fra le nuvole (1942) werd een al te opgeklopt melodrama dat grossiert in goudgebruinde landarbeiders in het Californië van 1946 en zich een vrijpartij in slow-motion veroorlooft. Handelsreiziger Keanu Reeves helpt in de steek gelaten vrouw door zich voor te doen als haar echtgenoot. Ook met Anthony Quinn. Yorin, 20.30-22.25u.

.Memento (Chris Nolan, 2000, VS). Bejubeld Hollywooddebuut van Engelsman Nolan is een thriller die twee virtuoos uitgevoerde scenariotrucs combineert: het verhaal wordt achterstevoren verteld en de hoofdpersoon is een man die zijn kortetermijngeheugen kwijt is. Aan het begin van de film pleegt hij (Guy Pearce) een moord, die – zoals bijna alles wat hij doet – gemotiveerd wordt door op de rand van een polaroidfoto door hem neergekrabbelde informatie. Maar ook al staan de geheugensteuntjes in zijn eigen handschrift, dat betekent nog niet dat ze hoeven te kloppen. Canvas, 23.30-1.20u.

Deathwatch (Michael J. Bassett, 2002, GB/Dld/Fr/It). In de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog gesitueerde zombie-horrorfilm. Hoofdrol voor Jamie (Billy Elliot) Bell. RTL5, 22.05-0.10u.

Der amerikanische Freund (Wim Wenders, 1976, Dld/Fr). Eigenzinnige verfilming van Patricia Highsmiths roman Ripley's Game. Bruno Ganz (die later nog als vriendelijke engel in Wender's Der Himmel über Berlin zou optreden) denkt dat hij binnenkort doodgaat en laat zich overhalen tot een baantje als huurmoordenaar. Geslaagde combinatie van Europese auteursfilm en Amerikaanse publieksfilm. ARD, 1.35-3.35u.

Arthur (Steve Gordon, 1981, VS). Belegen maar voor de fans van Dudley Moore vermakelijk blijspel met ouderwets-sentimentele ondertonen. Doorlopend beschonken, kinderlijke playboy moet trouwen met saaie dame van goeden huize, maar valt voor arbeidersdochter Liza Minnelli. Oscar voor John Gielgud als butler. BBC1, 0.40-2.20u.

RADIO

Langs de lijn. Rechtstreeks verslag van het duel in de voorronde van de Champions League tussen het Deense Brøndby en Ajax. Vanuit de radiostudio geeft Hans Kraay sr. zijn visie. Radio 1, 19.00-23.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert van Billy Joel uit 1978 in de Sonesta-koepel in Amsterdam. Met de nummers Just the way you are en She's always a woman. Radio 2, 22.02-23.00u.