Subtiele `Taxidriver' van Mendez

In de reeks releases onder de prozaïsche noemer Filmzomer, brengt het Filmmuseum deze week Días de Santiago uit, van de Peruaanse regisseur Josue Mendez. De film was in 2004 geselecteerd voor de Tiger competitie van het Filmfestival Rotterdam, en goed gewaardeerd door pers en publiek, maar werd daarna niet in de reguliere bioscopen uitgebracht. Dit is dus een soort inhaalslag voor een mooie en subtiele film, die meer publiek verdient.

Mendez toont ons de afgezwaaide marinier Santiago die zijn weg probeert te vinden in het burgerleven van Lima. Hij heeft jarenlang in de jungle een meedogenloze oorlog gevoerd tegen guerrillastrijders en de geesten van de doden laten hem niet meer met rust. Zo goed en trefzeker als hij daar was, zo doelloos is hij hier. Niets daar lijkt op hier, zegt hij in een van zijn vele monologen, die in voice-over worden verteld.

Die monologen van een rusteloze man die greep probeert te krijgen op het leven om hem heen zijn niet de enige reden dat Días de Santiago aan Taxidriver doet denken, de film van Martin Scorsese die Robert De Niro tot een ster maakte. De hele houding van Santiago, de discrepantie tussen zijn uiterlijke verlegenheid en innerlijke emotionaliteit, het feit dat hij in arren moede maar taxichauffeur wordt, en dat hij in een poging om de boel op orde te krijgen tot geweld overgaat – het is duidelijk dat regisseur Josue Mendez zijn Amerikaanse klassieken kent.

Als debutant kiest hij zelfbewust zijn beelden, soms zwart-wit, soms kleur. De rusteloosheid van Santiago (een mooie rol van Pietro Sibille) geeft hij in een van de eerste scènes weer met kortaf gemonteerde beelden van de man in zijn huis. Hij slaat de deur amper dicht, of hij zet zijn tas op de bank, en hij doet een keukenkastje open. Allemaal tak-tak-tak op elkaar. Heel ritmisch en heel filmisch.

Días de Santiago. Regie: Josue Mendez. Met: Pietro Sibille, Alheli Castillo, Ricardo Mejía, Milagros Vidal. In: Filmmuseum, Amsterdam t/m 17 aug. Pleinbioscoop, Rotterdam op 18 aug.

    • Bas Blokker