Sofia: president laakt partijen

De Bulgaarse president, Georgi Parvanov, heeft de politieke partijen in zijn land gisteren de mantel uitgeveegd omdat zij er na meer dan zes weken nog niet in zijn geslaagd een meerderheidregering te vormen. De president werd echter op zijn beurt gehekeld door een van die partijen, omdat hij er een eigen agenda op na zou houden.

Parvanov wees in een radiotoespraak de partijen op het feit dat het land zwaar lijdt onder de watersnood; twee miljoen van de acht miljoen Bulgaren zijn op de een of andere manier getroffen door de gevolgen van extreem zware regenval. In delen van het land is de noodtoestand afgekondigd en gisteren steeg het aantal doden (sinds het weekeinde) tot zeven en het aantal geëvacueerden tot tienduizend. De schade beloopt ten minste tweehonderd miljoen dollar. De zittende demissionaire regering, aldus Parvanov, treedt ,,te traag'' op om de nood te lenigen. Hij noemde dat ,,ontoelaatbaar en onverantwoordelijk''. Parvanov stelde dat de overstromingen ,,een crisissituatie'' hebben geschapen en zei ,,perplex'' te zijn dat de regering nog geen crisisstaf heeft ingesteld.

Parvanov laakte de partijen ook omdat ze naar zijn mening hun politieke ruzies plaatsen boven de behoeften en belangen van de bevolking. ,,Ik sta erop dat de partijen hun besprekingen versnellen en afsluiten en dat er in de komende dagen een regering komt die de hulp aan de slachtoffers van de overstromingen op de eerste plaats van de agenda zet.''

Parvanov kwam gisteren echter zelf ook onder vuur te liggen. De centrumpartij Nationale Beweging Simeon II beschuldigde hem van het traineren van de regeringsvorming. Nikolaj Mladenov, vice-voorzitter van de Nationale Beweging, zei dat de president en de partij van de Turkse minderheid, de Beweging van Rechten en Vrijheden (DPS), daarbij met elkaar samenwerken. Zij zouden het eerste mandaat voor de vorming van een nieuwe regering – van de socialisten, de winnaars van de verkiezingen van 26 juni – hebben gesaboteerd en ze zouden nu bezig zijn ook het tweede mandaat, van de Nationale Beweging, te saboteren. Doel van deze operatie zou zijn, de president ,,aan een meerderheid te helpen die zijn herverkiezing garandeert'', aldus Mladenov. Parvanov was tot zijn installatie als president leider van de socialistische partij.