`Pub wordt slagveld'

Het langer openhouden van pubs en bars, zoals de Britse regering van plan is, zal uitmonden in een explosie van agressie en geweld. Dit voorspelt een college van rechters in een advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De regering van premier Tony Blair wil pubs en bars met ingang van 24 november toestaan na 23.00 uur open te blijven. Sommige drinkgelegenheden zullen daardoor naar verwachting 24 uur per dag openblijven.

Het kabinet hoopt dat de Britten hierdoor geleidelijk overstappen op `continentale drinkgewoontes', waarbij minder alcohol wordt geconsumeerd in een lager tempo.

De rechters noemen dit wishful thinking. Zij denken dat de nieuwe wet op de sluitingstijden juist het tegendeel zal bereiken. De bezoekers zullen alleen maar meer gaan drinken en dat zal resulteren in meer uitbarstingen van gewelddadigheid, verkrachtingen en geweld in huiselijke kring.

De rechters zeggen uit ervaring te spreken. ,,Een zeer groot deel van het huiselijk geweld wordt gepleegd door mensen die hebben gedronken'', aldus rechter Charles Harris vanmorgen op de BBC-radio. Volgens hem is het een illusie te denken dat de Britten continentale gewoontes overnemen, waarbij mensen rustig met een glaasje om de tafel zitten. De Britse traditie is volgens Harris om ,,staande, al schreeuwend naar elkaar in volle bars, te proberen bier met gallons [van 4,5 liter elk, red.] tegelijk te consumeren.''

De Britse politie denkt er net zo over als de rechters. Zij waarschuwen dat de centra van Britse steden binnenkort in slagvelden kunnen veranderen, waarbij dronken mensen elkaar of anderen op grote schaal te lijf gaan.