Poldermeisjes

Ze zijn geen Nederlands staatsburger, maar `intellectuele huurlingen'. Olga en haar man Dmitri deden promotieonderzoek op de wiskundefaculteit in St. Petersburg, toen ze in 1997 een beurs wonnen voor een masterclass op de Universiteit Utrecht. Een jaar later kreeg Olga werk aangeboden als programmeur bij Philips in Best, Dmitri vervolgde zijn promotieonderzoek in Utrecht. In 2002 kochten ze een huis in Tilburg. Dmitri is nu wetenschappelijk medewerker. Olga doet in haar vrije tijd aan Genbukan Ninpo, een Japanse vechtkunst.

,,Voor mij is het Nederlandse staatsburgerschap geen principiële zaak, maar het Russische staatsburgerschap wil ik niet verliezen'', vertelt Olga. ,,Ik ben programmeur, ik kan overal achter een computer werken. Als ik heimwee heb naar Rusland, ontwerp ik Russische, niet-commerciële websites of ga ik naar Petersburg.''

Bij Philips is alle computerdocumentatie in het Engels en de wiskundigen zijn bijna allemaal Indiërs die Engels spreken, dus hoeft zij op haar werk geen Nederlands te spreken. Olga werkt in Nederland, gaat met vakantie naar Japan, en naar Rusland heeft ze heimwee. Heel Russisch.