Paarden beslaan zonder hoefijzers

Een student die een eigen bedrijf runt. Kan dat? Ja, zo wijst de praktijk uit. Deel 5 van een serie. ,,Mijn vriendin zegt wel eens: `Jij ziet echt overal geld in.'''

Klaas Feuth (21) is vorige week nog naar de Rotterdamse haven gereden om een lading zadels op te halen. Met deze speciale Barebackpad-zadels heeft de ruiter meer contact met het paard, omdat het zadel is gemaakt van synthetisch suède en niet van leer. Feuth sloot een exclusief contract met de Amerikaanse producent en is nu dé importeur en distributeur voor heel Nederland en België. ,,Veel mensen raadden mij af om de zadels uit Amerika te importeren. Het risico dat je met oplichters te maken hebt en je geld kwijtraakt, is groot. Ze vonden dat ik dit soort dingen pas moest doen ná mijn studie, als ik een financiële buffer zou hebben. Maar ik wilde meteen de kans pakken om hiermee als eerste op de markt te komen. Misschien had iemand anders het alleenrecht verworven als ik had gewacht.''

Feuth is ervan overtuigd dat het ondernemerschap hem in het bloed zit. ,,Mijn vriendin zegt wel eens: `Jij ziet echt overal geld in.''' De derdejaars hbo-student dier- en veehouderij zette in augustus 2004 zijn bedrijf Natuurlijk Ruiterschap op. Sindsdien verkoopt hij producten via internet en verhuurt hij zijn diensten als hoefsmid. In totaal bedient hij zo'n 200 klanten.

Feuth belandde `in de paarden' toen hij en zijn broers een paard kregen in ruil voor hun zorg voor de koeien van een biologische boerin. ,,Mijn paardenliefde was vanaf dat moment een feit. Ik was vaak met het paard in de weer en gaf paardrijlessen aan kennissen. Ik las veel over paarden en bezocht trainingen van paardenfluisteraars.''

Tijdens zijn studie volgde Feuth een cursus tot hoefsmid in Leeuwarden. Hij leerde de paarden te beslaan met hoefijzers. Dat kon anders, vond Feuth. Natuurlijker vooral, net zoals de huisvesting en berijding natuurlijker kunnen. ,,Paarden zijn geen staldieren, maar ruimtedieren. IJzers hebben ze niet nodig als ze gewoon buiten zijn. Wij hebben ze die ooit omgedaan, om hun hoeven onder meer tegen de ammoniak in de stal te beschermen. Maar die hoefijzers beperken de doorbloeding en de paarden glijden er door uit.'' Feuth beslaat de paarden met een soort schoentjes, gemaakt van rubber of kunststof. ,,Ik zeg dus eigenlijk dat ijzers slecht zijn. Veel hoefsmeden zullen mij dat niet in dank afnemen. Ik zou een makkelijk doelwit voor hen zijn als ik het beslaan ook nog eens illegaal zou doen, dus heb ik het meteen officieel aangepakt.''

Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en sloot bij de bank een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en een zakelijke rekening af. ,,Een bedrijfsplan maken hoefde niet, want ik heb geen vreemd vermogen nodig voor investeringen.'' Zijn werk als hoefsmid is zijn grootste inkomstenbron. ,,Ik werk nu zes dagen in de week als smid, omdat ik geen les heb. Per maand verdien ik zo'n 2.400 euro.'' Daarbij zitten ook inkomsten van de internetwinkel, de paardentrainingen en het paardenpension. Op de boerderij waar hij sinds kort met zijn vriendin en schoonouders woont, huisvest hij ook paarden van andere mensen. Hij kan daarvoor zo'n twee hectare grond gebruiken. ,,Ik wil de wei nog mooier maken door de natuurlijke omgeving van de paarden na te bootsen, met beschutting en stukken zand om in te rollen.''

Zijn opleiding duurt nog een jaar. Het behalen van zijn diploma vindt Feuth erg belangrijk, maar school mag de groei van zijn bedrijf niet beletten. ,,In het recreatief ruiterschap ben ik al aardig bekend, dat moet ik behouden. In de toekomst wil ik me meer toeleggen op de training van jonge paarden en misschien kan ik hier lessen gaan geven.''

Dit is een serie over studentenondernemingen. Volgende week: een mystery shopper.

    • Marleen Luijt