Nieuwe Revu gaf Hofstad-lid geld

Nieuwe Revu heeft de van terreur verdachte Jermaine W. 1.500 euro betaald voor een interview dat in juli verscheen in het weekblad. De toenmalige hoofdredacteur spreekt van een onkostenvergoeding.

Volgens een medewerker van het weekblad benaderde Jermaine W. het tijdschrift. ,,Hij wilde een interview afstaan in ruil voor een bepaald geldbedrag.'' W. vertelde het blad dat nog een ander medium was geïnteresseerd in zijn verhaal. Het zou gaan om een ochtendkrant. Het interview met W. vond plaats op het kantoor van zijn advocaat, C. Starmans.

W. kreeg eerst een voorschot, de rest werd hem na afloop overhandigd. De betaling is in de boeken opgenomen als onkostenvergoeding. Volgens de toenmalige hoofdredacteur, Mark Koster, ging het om ,,kledinggeld''. Koster legde onlangs zijn functie neer na een conflict over de koers van Nieuwe Revu. Met het geld kocht W. volgens Koster merkkleding voor de fotosessie. ,,Koster wilde graag het verhaal van Jermaine hebben. Koster was dol op scoops. Hij was makkelijk met betalingen'', vertelt een naaste medewerker van Koster.

Jermaine W. werd gearresteerd nadat zijn broer Jason in het Haagse Laakkwartier werd aangehouden, vorig jaar november. Jermaine werd begin mei door de rechtbank in vrijheid gesteld, maar Justitie ziet hem nog steeds als lid van de Hofstadgroep.

De meeste redacteuren reageerden laconiek op de betaling, zegt een redacteur die anoniem wil blijven. Enkele journalisten vonden de betaling `schandalig', omdat het zou gaan om ,,sponsoren van terroristen''. Volgens een medewerker betaalt Nieuwe Revu wel vaker voor informatie: ,,Dat is niet zo vreemd tegenwoordig.''