Muzikale levenslessen

Anderhalve maand geleden kwam Oh Happy Day in Nederland in de bioscoop. Dat was een Deense film over een amateurkoor met brave dorpsbewoners die allemaal wel wat huiselijke sores probeerden weg te zingen op de repetities, totdat zij onder de bezielende leiding van een echte dirigent de muziek in zichzelf vonden.

Nu komt As it is in Heaven uit. Dit is een Zweedse film over een amateurkoor met brave dorpsbewoners enzovoort. Er zijn wel wat accentverschillen. Zo heeft As it is in Heaven wat meer donkere tonen. De hoofdpersoon is hier de dirigent en die draagt een droevig verleden met zich mee. Vandaar het orkaangeweld waarmee hij dirigeert en de gekwelde uitbarstingen (,,Dit is muziek voor lafbekken!'') als het resultaat hem niet bevalt. Vandaar ook dat hij onbegrijpelijk lang aarzelt om gelukkig worden met de beeldschone Lena (Frida Hallgren) wier stem tot in de hemel reikt. Die ernstiger aanpak maakt van As it is in Heaven (begin dit jaar genomineerd voor een Oscar) nog geen goede film. Daarvoor ruikt het allemaal toch iets te veel naar verantwoorde kitsch.

As it is in Heaven (Så som i himmelen). Regie: Kay Pollak. Met: Michael Nyqvist, Frida Hallgren. In: 4 bioscopen.