Mittal ziet lagere staalprijs

Mittal Steel, de grootste staalproducent ter wereld, verwacht dat de staalprijs in het derde kwartaal substantieel zal dalen. Dat heeft Mittal vanmorgen bekendgemaakt bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

De verwachte prijsdaling is een trendbreuk. De afgelopen drie jaar steeg de staalprijs juist sterk door de toegenomen vraag naar staal uit China. In het tweede kwartaal was de gemiddelde prijs die Mittal realiseerde nog 19 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal steeg de gemiddelde verkoopprijs 1 procent.

De verwachte prijsdaling is een gevolg van oplopende voorraden bij afnemers van staal, die heeft geleid tot een dalende vraag. Tot nu toe slaagden staalproducenten erin prijsdalingen als gevolg hiervan te voorkomen door hun productie te verlagen.

Mittal verwacht door de prijsdalingen in het derde kwartaal een lagere nettowinst. In het tweede kwartaal daalde de nettowinst al met 15 procent tot 1,1 miljard dollar (887 miljoen euro) door de productieverlaging en hogere kosten van grondstoffen als steenkool en ijzererts. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 27 procent tot 7,6 miljard dollar.

In de cijfers zijn voor het eerst ook de resultaten opgenomen van de International Steel Group, de grootste staalproducent van de VS, die Mittal Steel eerder dit jaar overnam. Met de overname werd Mittal het grootste staalconcern ter wereld. Mittal, dat het hoofdkantoor in Rotterdam heeft, bezit staalfabrieken in veertien landen.