`Met anderhalve fles wijn heb ik het wel gehad'

Als je alles door elkaar drinkt, word je misselijk. Maar verder kunnen meisjes ,,heel wat aan''.

En voorlichting is verspilde moeite. ,,Ze kunnen beter opletten in cafés.''

Een modderig tentenveldje op camping `Op Hoop van Zegen' in Noordwijkerhout huisvest bijna alle kamperende jongeren die deze zomer naar de bollenstreek komen. Andere campings in de buurt zijn keurig aangeharkt en staan vol met stacaravans met senioren en gezinnen. Ook op de Noordwijkerhoutse camping zijn veel gezinnen te vinden, maar op het jongerenveldje overheersen koepeltentjes, hardrock en bier.

Vier achttienjarige vriendinnen uit Zwolle bivakkeren een weekje in Noordwijkerhout. De camping is niet duur: 35 euro voor een week. ,,Maar we komen eigenlijk voor de zee'', zegt Dieke Havinga. Samen met Sanne Jongman zit zij op het gras voor hun tent. Carolien Tamminga en Annelies Haga zijn even aan het wandelen.

Rond de tent slingeren een krat bier en enkele wodkaflesjes. De avond staat op het punt van beginnen. Sanne: ,,Naast wodka en bier van de Aldi drinken we wijn en rosé. Normaal drinken we alleen bier, als we uitgaan.''

Nu drinken ze ,,alles door elkaar'', aldus Dieke. ,,Dat gaat niet goed. Ik word dan heel hard misselijk.''

Gisteravond hebben de vriendinnen volgens Dieke ,,vijf, zes biertjes'' gehad. Sanne: ,,Nou, we hebben wel meer gehad hoor!'' Twee buurjongens op het tentenveld vinden dat de dames ,,best veel'' kunnen drinken. Maar Sanne drinkt niet elke week, zegt ze. Dieke: ,,We zijn geen alcoholisten.'' Hoewel ze wel veel bier in de tent hebben, volgens Sanne.

Dieke vindt dat ze redelijk wat alcohol aankan, ,,maar niet te veel''. Met anderhalve fles wijn heeft ze het ,,wel gehad''.

Sanne kan ,,wel veel'' op. ,,Maar zes à tien biertjes, die voel je wel.''

Inmiddels zijn ook Carolien en Annelies bij de tent teruggekeerd. De vier vriendinnen vinden dat overheidscampagnes tegen alcohol ,,weinig effect'' hebben. Sanne: ,,Ze kunnen beter opletten in cafés. Ik vind dat ze goed op leeftijden moeten letten.'' Een vriend van haar werkt bij het Centrum voor Alcohol en Drugs en merkt volgens Sanne dat voorlichting weinig effect heeft.

,,Ook voorlichting in discotheken heeft geen zin'', zegt Carolien. Sanne: ,,Nee, dan komen ze met zo'n formulier als je aan het dansen bent. Natuurlijk vul je dan in dat je 40 biertjes op hebt.''

Dieke vindt dat popfestival Lowlands ,,een goede regeling'' heeft: daar krijgen bezoekers onder de zestien een andersgekleurd bandje dan de oudere bezoekers, ten teken dat ze geen alcohol mogen.

De meisjes zijn naar eigen zeggen niet vaak aangesproken op hun alcoholgebruik. ,,Mijn ouders zeggen er niet veel van'', zegt Dieke.

Sanne kwam met ,,allemaal lamme foto's'' terug van een vakantie in Turkije. ,,Dan zeggen mijn ouders dat ik zeker veel lol heb gehad.''

Vanavond gaan ze uit, maar eerst trappen ze nog even een balletje. Hun flesjes wodka zetten ze even aan de kant.

    • Derk Walters