Lenie 't Hart

Lenie 't Hart (64), oprichter en directeur van de zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen, is opgelucht. Het gaat weer goed met The Duke, het zeehondje dat vrijdag in belabberde conditie opdook in de Oude Singel in Leiden, ter hoogte van het gelijknamige jazzcafé.

Een studentengrap?

,,Dat dacht ik in eerste instantie ook. Tien jaar geleden meldde een man uit Finsterwolde dat in het kanaal achter zijn huis een zeehond zwom. Later bleek dat de man het dier had meegenomen van het strand en het zelf in het kanaal had gegooid. We maken hier soms gekke dingen mee. Een tijdje terug moesten we bij het Zuidlaardermeer nog een zeeleeuw vangen die uit een Duitse circuswagen was ontsnapt.

,,Toch zijn er twee redenen waarom ik denk dat The Duke op eigen kracht in Leiden is terechtgekomen. Zaterdag was ik daar toevallig in de buurt. Ik heb uitgezocht of het mogelijk is om via Katwijk aan Zee, waar regelmatig zeehonden zwemmen, naar Leiden te komen. Ik zag maar twee obstakels: een sluis en even verderop een groot rooster. Die sluis leek me een makkie. En dat rooster sluit niet tot op de bodem aan, daar kon hij – The Duke is een mannetje – met gemak onderdoor.''

En de andere reden?

,,Toen er vrijdag een man belde dat er in een Leidse gracht een zeehond rondzwom, dacht ik `dronkemanspraat'. Maar toen die man Klunder bleek te heten, vroeg ik waar hij vandaan kwam. Uit Foxhol. Toen wist ik genoeg: een Groninger. Die liegen niet.''

Wat zoekt een zeehond in Leiden?

,,Jonge zeehonden gaan vaker aan de scharrel. Pas als ze een jaar oud zijn stoppen ze met hun zwervend bestaan en zoeken ze altijd dezelfde zandbank op.''

Hoe overleeft een zeehond in grachtwater?

,,Slecht. The Duke verkeerde in een beroerde conditie. Een zes tot zeven weken oude zeehond kan nog niet vissen en is afhankelijk van moedermelk. Hij had zeker al tien dagen niet gegeten, was uitgedroogd en uitgeput, en zat onder de infecties. Zonder hulp was hij ten dode opgeschreven.''

Een tijdje kuren in Pieterburen doet zeker wonderen?

,,The Duke gaat eerst drie weken in quarantaine met een antibioticakuur, wie weet wat voor enge ziektes hij onder de leden heeft. We voeren hem gemalen vis, zodat hij snel op gewicht komt. Later leren we hem vis vangen. Over drie maanden is hij zo aangesterkt dat hij terug naar zee mag. Het lukt ons bijna altijd om jonge zeehonden er weer bovenop te krijgen. Het afgelopen jaar is er pas één dood gegaan. Op dit moment hebben we er 47 in onze crèche.''

Drie weken alleen in quarantaine, kunt u geen cd van Duke Ellington voor hem draaien?

,,Haha, ik weet niet of zeehonden van jazzmuziek houden. Wel van klassieke muziek. Op de Shetland-eilanden heb ik een collega die altijd Bach en Mozart draait en met die zeehondencrèche gaat het heel goed.''

    • Arjen Ribbens