Kinderdroom komt uit

Brandweerman, verpleegster, piloot: zes van de tien Nederlanders `worden' wat ze als kind al wilden worden. Althans, zestig procent van de werkende Nederlanders oefent het beroep uit dat hij als eerste had bedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendorganisatie Randstad.

De leeftijd waarop mensen voor het eerst een beroep kiezen, verschilt nogal.Een kwart van de ondervraagden wist al vóór zijn vijftiende jaar wat hij later wilde worden. 43 procent bedacht dat voor het eerst tussen zijn vijftiende en zijn twintigste jaar.

En het lijkt te werken: mensen zijn op grote schaal gelukkig met hun werk, volgens dit onderzoek. Vier van de vijf werkenden zeggen `gelukkig' of `heel gelukkig' te zijn in hun beroep. Slechts vier procent noemt zichzelf ongelukkig met zijn baan.

De top vijf van `eerste keuzes' doet klassiek aan: leraar wordt het meest genoemd. Daarna volgen verpleegster, piloot, politieagent en dierenarts.