Iran bereid tot overleg kernprogram

Iran wil nieuwe voorstellen doen om een eind te maken aan de onenigheid over zijn kernprogramma. Dat heeft de nieuwe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gezegd.

,,Wij zijn bereid de onderhandelingen met de Europeanen voort te zetten. Ik heb nieuwe initiatieven en voorstellen die ik wil presenteren nadat mijn kabinet is aangetreden'', zei Ahmadinejad volgens het Iraanse persbureau ISNA in een telefoongesprek met secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties.

De vorige week beëdigde president zei de onderhandelingen te willen ,,voortzetten binnen het raamwerk van regels van het IAEA''. Het in Wenen gevestigde IAEA is de nucleaire toezichthouder van de VN. Het IAEA-bestuur kwam gisteren voor spoedoverleg bijeen. Dit wordt vandaag voortgezet. IAEA-chef Mohamed ElBaradei deed een klemmend beroep op alle partijen ,,de dialoog'' voort te zetten. Dat is ,,essentieel'' voor het opbouwen van vertrouwen, het vinden van een oplossing en het normaliseren van de betrekkingen tussen Iran en het Westen, aldus ElBaradei.

De Amerikaanse president George W. Bush zei dat het een ,,positief teken'' is, dat Iran de onderhandelingen wil voortzetten. Tegelijkertijd zei Bush nog steeds sterke vermoedens te hebben dat Iran kernwapens wil produceren.

Begin deze week wees Iran het aanbod van de Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië – de grote drie van de Europese Unie – af voor nucleaire, economische en politieke samenwerking in ruil voor het beëindigen van een deel van het nucleair programma als ,,een belediging voor het Iraanse volk''. Het voorstel van de zogenoemde EU3 had de steun van Washington. ,,De Europeanen praten alsof het Iraanse volk een achterlijk volk is, alsof we nog steeds in de vorige eeuw leven toen ze ons land domineerden'', aldus Ahmadinejad.

Iran hervatte maandag nabij Isfahan de omzetting van vast uranium in gas (uraniumhexafluoride), de grondstof voor verrijking van uranium. Verrijkt uranium dient als brandstof voor kerncentrales voor de elektriciteitsvoorziening, maar kan ook worden gebruikt voor kernwapens. Teheran zegt het te willen gebruiken voor de stroomopwekking.

De Russische regering riep het bewind in Teheran gisteren op ,,direct te stoppen'' met de omzetting van vast uranium in gas. Volgens Moskou kan de Iraanse regering het moratorium op uraniumverrijking gemakkelijk voortzetten zonder schade toe te brengen aan haar kernprogramma.

Rusland helpt Iran bij de bouw van de kerncentrale in de havenstad Bushehr. Naar verwachting gaat die volgend jaar stroom leveren. Afgesproken is dat Rusland ook de benodigde splijtstof levert en het gebruikte materiaal terugneemt, zodat Iran zelf buiten de splijtstofcyclus blijft die toegang verschaft tot het aanmaken van kernwapens.