`Iraanse dissident stopt hongerstaking'

De Iraanse rechterlijke macht heeft gisteren laten weten dat dissident Akbar Ganji (46) met zijn hongerstaking is gestopt. Ganji's vrouw meldde vanmorgen tegenover het Franse persbureau AFP echter dat haar man nog altijd in hongerstaking is. Ganji, die al 61 dagen niet heeft gegeten, mag geen bezoek ontvangen. Hij protesteert met de hongerstaking tegen zijn gevangenschap.

Ganji bevindt zich in het Milad-ziekenhuis, waar een verdieping speciaal voor hem is vrijgemaakt. Agenten voorkomen dat hij bezoek krijgt. De laatste keer dat zijn familie hem heeft gezien was op 1 augustus. Ook Ganji's advocatenteam, bestaande uit Shirin Ebadi, in 2003 winnares van de Nobelprijs voor de vrede, en Youssef Mollaie, mochten hun cliënt niet bezoeken.

Het is niet de eerste keer dat de – conservatieve – rechterlijke macht zegt dat Ganji met zijn hongerstaking is gestopt. Drie weken geleden kwam hetzelfde bericht naar buiten. Een dag later werd Akbar Ganji van de Evin-gevangenis naar het ziekenhuis overgebracht, zogenaamd voor een medisch onderzoek. Hij heeft het ziekenhuis sindsdien echter niet meer verlaten. De afgelopen dagen hebben leden van zijn familie en verschillende vrienden de dissident opgeroepen zijn hongerstaking te beëindigen.

De druk op Ganji's familie is ondertussen opgevoerd. Maandagochtend stormden agenten het huis van Ganji's vrouw, Massoumeh Saffi'ei, binnen. Volgens Saffi'ei gebruikten de agenten scheldwoorden en werd het hele huis overhoop gehaald. Ze zei dat ze twee uur lang met handboeien aan haar bed vastgeketend had gelegen, terwijl de agenten haar filmden en haar chador, de allesverhullende omslagdoek, aftrokken. Computers en papieren werden meegenomen. Volgens Saffi'ei waren de agenten dezelfden die haar man bewaken in het ziekenhuis, zo vertelde ze aan de hervormingsgezinde website Emrooz.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en tientallen mensenrechten-organisaties hebben Iran opgeroepen om de dissident vrij te laten. Ganji werd in 2001 tot zes jaar cel veroordeeld wegens kritiek op de Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei en deelname aan een oppositieconferentie in Berlijn in 2000. In mei van dit jaar, vlak voor de Iraanse presidentsverkiezingen, publiceerde Ganji een vernietigend pamflet, gericht tegen de alomvattende macht van de Opperste Leider. Akbar Ganji heeft eerder laten weten dat zijn doodsstrijd een persoonlijk gevecht is tussen hem en Khamenei.