Iraakse hoofdstad Bagdad kampt met burgemeesterscrisis

Wie is de burgemeester van de Iraakse hoofdstad Bagdad? Over die vraag is onduidelijkheid gerezen nadat burgemeester Alaa al-Tamimi gisteren bekendmaakte dat hij maandag uit zijn functie is gezet door 120 gewapende mannen. Tamimi was zelf niet op kantoor, maar, zo zegt hij, inmiddels hebben de aanvallers een nieuwe burgemeester op zijn plek neergezet: Hussein al-Tahhan, een shi'itische politicus en gouverneur van de provincie Bagdad.

Zo lijkt het er op dat de ingenieur Tamimi, die in 2003 vanuit het buitenland naar Irak terugkeerde om naar eigen zeggen bij te dragen aan de wederopbouw van Bagdad, is weggezuiverd door de belangrijkste islamitische stroming in het land. ,,Daden als deze zijn een gevaarlijk precedent voor een land dat vrij en democratisch wil zijn'', zei hij. Maar vanochtend gaf de nieuwe burgemeester een heel andere lezing. Volgens gouverneur Tahhan is hij benoemd als tijdelijk waarnemer voor de vaak afwezige Tamimi. ,,Ik wil deze baan helemaal niet'', zei Tahhan. ,,Ik heb gisteren gesproken met (de Iraakse) premier Jafaari en hem gevraagd zo snel mogelijk een burgemeester te benoemen.''