Huiveroefening

Hollywood heeft zijn oog al laten vallen op de Koreaanse horrorfilm A Tale of Two Sisters (Janghwa, hongryeon), al is nog niet bekend wie de Amerikaanse remake zal gaan regisseren. Ook in Zuid-Korea zelf werd het traditionele spookverhaal over de zusjes Roos en Lotus en hun gemene stiefmoeder al talloze malen eerder verfilmd. Kim Ji-woons interpretatie staat qua gothic sfeer dicht in de buurt van Europese spookhuisfilms. En ook liefhebbers van recente Japanse huiveroefeningen als Dark Water en The Grudge zullen niet teleurgesteld worden. Net als in die films slaagt regisseur Kim erin om een subtiel spelletje met de toeschouwer te spelen. Niets van wat die ziet is echt betrouwbaar. De tijd neemt een loopje met hem. Althans zodra hij een beroep wil doen op traditionele logica. Want één ding is zeker: de gruwelen die de beide meisjes waarnemen zijn echt.

A Tale of Two Sisters (Janghwa, hongryeon). Regie: Kim Ji-woon. Met: Lim Su- jeong, Mun Geun-yeong. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam en Plaza Futura, Eindhoven.