Hockeyers verwerpen lage forehand

Op initiatief van international Karel Klaver, zelf ooit geveld door een bal tegen zijn slaap, dringt de Nederlandse hockeyploeg aan op afschaffing van de zogeheten `lage forehandslag'. In een brief gericht aan de internationale hockeyfederatie (FIH) pleit de voltallige selectie, inclusief bondscoach Roelant Oltmans, voor een verbod van de omstreden slagtechniek. ,,Te gevaarlijk en op geen enkele manier een verrijking van het hockey'', stelt de 26-jarige initiatiefnemer namens de ploeg, die vorig jaar de zilveren medaille won bij de Olympische Spelen.

De lage forehandslag is een relatief nieuwe slagtechniek waarbij, net als bij de backhandslag, met de zijkant van de stick (op de steel vlak boven de krul) wordt geslagen. ,,Een belangrijk verschil met de backhand is dat het slagvlak bij de lage forehand vele malen kleiner is, waardoor je die bal wel heel precies moet raken om 'm daar te krijgen waar je wil'', weet Klaver. ,,Doe je dan niet, en die kans is groot, dan schiet de bal met hoge snelheid de hoogte in en mag je als tegenstander van geluk spreken als je hem niet recht in je gezicht krijgt, met alle risico's vandien. Bovendien kan die lage forehand nog gecamoufleerder uitgevoerd worden dan de backhand, dus je ziet die bal pas op het allerlaatste moment dat het al te laat is.''

Dit voorjaar schreef de 26-jarige aanvaller van Bloemendaal op persoonlijke titel een brief aan de FIH. Met het vriendelijke doch dringende verzoek de omstreden slagtechniek, in hockeykringen ook wel de `Argentijnse slag' genoemd, `met onmiddellijke ingang te verbieden', want `het is levensgevaarlijk'.

Een antwoord vanuit Lausanne kreeg hij niet, reden waarom de afgestudeerde student civiele techniek zich onlangs wendde tot zijn ploeggenoten bij de Nederlandse selectie. Een voor een ondertekenden zij Klavers brandbrief die, zo is hem beloofd, binnenkort onder de aandacht wordt gebracht bij de FIH-bestuurders. ,,Het kostte me geen moeite mijn ploeggenoten te overtuigen. Ook zij zien in dat het zo niet langer kan. Bij de laatste Champions Trophy (in december, red.) werd de lage forehand door India en Nieuw Zeeland gebruikt bij het inslaan van de corner, een maand later [tijdens een oefentrip in China] nam een Chinees op die manier de vrije slagen. Teun [de Nooijer] en ik stonden op vijf meter afstand, zagen op het allerlaatste moment wat-ie van plan was en deden meteen een stap opzij veel te link.''

Natuurlijk speelt zijn eigen ongeval een rol. Klaver kan en wil het niet ontkennen. Maar de spits van Bloemendaal is ruim drie jaar na dato niet bezig met een kruistocht, of uit op persoonlijke genoegdoening. ,,Het gaat mij om bewustwording; dat mensen beseffen dat hockey in een aantal opzichten een vreselijk gevaarlijk spelletje dreigt te worden.''

Drie jaar geleden belandde Klaver in het ziekenhuis. Artsen vreesden voor het leven van de spits, nadat hij in een oefenduel een bal op zijn slaap had gekregen en in coma raakte na een verwoestende (maar mislukte) uithaal met de backhand van toenmalig ploeggenoot Remco van Wijk. Vier maanden later pas bleek van blijvend hersenletsel geen sprake. ,,Ik sta sindsdien niet met angst op het veld, al signaleer ik wel meer en eerder dan voorheen gevaarlijke tendensen.''

Vraag is waarom Klaver uitgerekend nu in actie komt en niet al eerder aan de bel trok. ,,Het gaat elk jaar opnieuw harder, harder en harder, en wat mij betreft is de grens nu bereikt'', stelt de 93-voudig international. ,,Dankzij die stijve, kunststof sticks kan iedereen tegenwoordig snelheden bereiken die oplopen tot soms wel 160 kilometer per uur of meer – en dan heb ik het dus ook over de recreanten op de lagere niveaus. En met alle respect, maar die beheersen de techniek al helemaal niet, dus daar is het echt de goden verzoeken.''

Ook bondscoach Oltmans zette zijn handtekening onder de brandbrief. ,,Het mag een op het eerste gezicht mooie techniek zijn, zeker wanneer een speler in scoringspositie is, maar het gevaar is domweg te groot. Wanneer de bal bijvoorbeeld op die manier een overvolle cirkel wordt binnengeslagen. Dat gebeurt dus, om de haverklap zelfs, zoals vorige maand maar weer eens bleek bij het WK voor junioren in Rotterdam.''

Volgende week, bij het achtlandentoernooi in Amstelveen, zal Oltmans het thema onder de aandacht brengen bij zijn collega's. ,,In de hoop dat ook zij zich achter dit initiatief scharen. Al vrees ik dat sommigen per se willen vasthouden aan deze slagtechniek, juist vanwege de zogenaamde toegevoegde waarde.''

Marijke Fleuren, adjunct-directeur van de Nederlandse hockeybond, juicht Klavers initiatief toe. ,,Zeker omdat het vanuit de spelers zelf komt. Zij onderkennen de gevaren als geen ander. Al blijkt uit de eerste conclusies van ons letselschade-onderzoek overigens niet dat sprake is van een toename van het aantal blessures.''

Maar voorkomen is beter dan genezen, benadrukt Klaver. ,,Het is echt een godswonder dat grote ongelukken tot op heden zijn uitgebleven, maar neem van mij aan dat die vroeg of laat gaan gebeuren.'' Om tot een veiliger sport te komen, stelt de aanvaller voor de sticks flexibeler te maken. ,,Net als vroeger met hout; dat materiaal gaf als het ware mee, waardoor je minder hard kon slaan. Wellicht is een grotere en zachtere bal ook een idee, met als bijkomend voordeel dat dat het hockey als kijksport ook ten goede komt.''

Een beschermende helm, zoals in de nasleep van Klavers ongeval door sommigen bepleit, biedt volgens hem weinig soelaas. ,,Een aardig idee voor de lijnstoppers [bij een strafcorner], maar ook mét helm bestaat het risico dat je die bal recht in je snuit krijgt.''

    • Mark Hoogstad