Het omstreden cv van J.C. Flowers

Hij is Amerikaan, steenrijk, 47 jaar en kocht gisteren NIB Capital, een bank in Den Haag. Maar hij is niet overal geliefd.

Voor het geld hoeft J. Christopher Flowers (47) het niet meer te doen. De Amerikaan, voormalig fusie- en overnamespecialist van zakenbank Goldman Sachs, staat nummer 278 op de Forbes-400, de lijst met de vierhonderd rijkste Amerikanen. Goed voor 1 miljard dollar.

Hij heeft fortuin gemaakt met de sanering en de beursgang van de Japanse Long Term Credit Bank, nadat de Japanse overheid de bank uit een diep zwart gat had getrokken. Dat kostte de Japanse belastingbetaler bijna 37 miljard dollar. Flowers en consorten staken vervolgens 1,1 miljard dollar in de bank, saneerden, wijzigden de naam in Shinsei en brachten de bank vorig jaar naar de Japanse beurs.

Nu leidt Flowers een consortium van financiers dat NIB Capital in Den Haag overneemt voor 2,1 miljard euro. Wie zitten in dat consortium? Flowers presenteerde zichzelf gisteren, bij de aankondiging van de overname, als de discretie zelve. Nee, geen namen van zijn investeerders. Ja, hij wordt zelf de enige met een aandelenbelang in NIB van meer dan 10 procent.

Flowers weet overal prominenten te rekruteren. Bij de overname van Long Term Capital Bank deed de Amerikaanse financiële elite mee (verzekeraar AIG, Citibank, de financieringsarm van General Electric), maar ook Deutsche Bank, ABN Amro en een beleggingsmaatschappij van Jakob Rothschild. Een van de commissarissen bij Shinsei is David Rockefeller, telg uit een bankiersdynastie en ex-topman Chase Manhattan Bank.

Toen Flowers drie jaar geleden een vergeefse gooi deed naar Bankgesellschaft Berlin, die bijna bezweek onder probleemkredieten, was de voormalige chef van de Duitse centrale bank Karl Otto Pöhl zijn adviseur.

,,Flowers kent iedereen in het Amerikaanse bankwezen'', zei ex-bestuursvoorzitter van ABN Amro Jan Kalff gisteren. In zijn tijd bij ABN werkte Kalff met Flowers samen bij veertien Amerikaanse bankovernames. Nu speelde Kalff een bemiddelende rol bij de overname van NIB Capital.

Hoeveel de nieuwe eigenaren verdiend hebben aan Shinsei is onduidelijk. ABN Amro verantwoordde in haar Amerikaanse jaarverslag over 2003 dat bij de beurstoezichthouder SEC werd gedeponeerd bijvoorbeeld al een boekwinst van 48 miljoen euro. Dat kan erop duiden dat de bank op haar belegging in drie jaar tijd 100 procent rendement maakte. Flowers is volgens zijn curriculum vitae nog steeds een ,,beduidende investeerder'' in Shinsei bank.

De vraag is wel of hij het fiat krijgt van De Nederlandsche Bank, die elke grote belegger en leidinggevende van een Nederlandse bank toetst op deskundigheid en betrouwbaarheid. Ook iemands fiscale verleden wordt bekeken.

Flowers en zijn investeerders wekten in Japan groot ongenoegen toen duidelijk werd dat zij hun investering in Shinsei hadden gedaan via een Nederlandse commanditaire vennootschap, genaamd New LTCB Partners.

Dankzij deze constructie en de lopende Nederlands-Japanse belastingverdragen hoefden de saneerders van Shinsei in Japan geen vermogensbelasting te betalen. Niets illegaals aan, maar het scheelde de Japanse fiscus wel een paar honderd miljoen dollar.

    • Jeroen Wester
    • Menno Tamminga