Goedkoop tanken via website

De prijsverschillen voor een liter benzine lopen op tot 12 eurocent binnen een afstand van een kilometer. Dat blijkt uit de website die autoleasebedrijf Athlon gisteren heeft geopend en waarop de brandstofprijzen van pompstations met elkaar worden vergeleken. De website liep vanmorgen vast door het grote aantal bezoekers.

Een woordvoerder van Athlon zegt dat het bedrijf met dit inititatief een groter aandeel hoopt te krijgen op zijn markt. In Nederland rijden ongeveer 600.000 leaseauto's rond. Daarvan staan er 70.000 op naam van Athlon. ,,Als onze klanten goedkoper gaan tanken, kunnen wij de leaseprijs omlaag brengen'', aldus de woordvoerder. Volgens hem is het aandeel van de benzineprijs in de totale autoleaseprijs het afgelopen jaar gestegen tot 30 procent, als gevolg van de hoge olieprijzen.

Voorzitter E. Klok van de Belangenvereniging Tankstations Beta noemt het initiatief van Athlon een ,,goedkope publiciteitsstunt''. Volgens hem wordt het de pomphouders nu kwalijk genomen dat de benzineprijs zo hoog is, terwijl tweederde van de prijs bestaat uit accijns en btw. Klok denkt dat leaserijders niet de goedkoopste pompstations gaan opzoeken omdat ze niet zelf opdraaien voor de kosten. Dat doet hun baas. ,,Ze gaan pas omrijden als je ze gaat belonen'', zegt Klok.

Volgens de woordvoerder van Athlon denkt het bedrijf er nu over om een systeem op te zetten waarbij de leaserijder wordt beloond als hij bij een goedkoop pompstation tankt. ,,Leaserijders worden gestuurd door credits, cadeautjes en dikke handdoeken.''

De ANWB zegt het initiatief van Athlon toe te juichen. Zelf heeft de vereniging in 2000 een dergelijke site geopend, maar die is weer opgeheven. ,,Het onderhouden van de website was een heidens karwei. We moesten iedere week honderden pompstations bellen'', zegt de ANWB-woordvoerder.

Athlon heeft het makkelijker. Het krijgt de gegevens via de speciale pas die de leaserijders gebruiken als ze ergens in Nederland tanken, en dat doen ze gemiddeld twee keer per week. Die gegevens zijn nu gekoppeld aan een postcodesysteem. Zo kost de benzine (euro 95) bij tankstation Verhoef in Kockengen 1,33 euro. Drie kilometer verderop, op de snelweg A2 richting Amsterdam, kost hij 9 eurocent meer. Maar in Maarssen is hij weer een cent goedkoper.

Ook de Bovag vindt het een goed initiatief. Maar volgens de woordvoerder zijn niet alle 5.000 stations op de website te vinden.