Geldrente VS opnieuw hoger

De Amerikaanse geldrente is gisteren voor de tiende achtereenvolgende keer met een kwart procentpunt verhoogd, tot 3,5 procent. De `Open Market Committee' van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, suggereerde in haar toelichting bij het rentebesluit dat er meer verhogingen van een kwart procentpunt zullen komen.

De Fed is in juni vorig jaar met de renteverhoging begonnen, nadat zij de rente verlaagd had tot 1 procent, het laagste niveau in bijna een halve eeuw.

De lange rente in de VS is inmiddels gestegen tot 4,4 procent tegenover nog 4,0 procent afgelopen juni. Als de kapitaalrente verder stijgt, kan dat de Amerikaanse economie afkoelen, met name de huizenmarkt, wat de Fed tot nu toe vergeefs met de korte rente lijkt te proberen.

Het transparante rentebeleid van de Fed stelt de beleggers op Wall Street in staat daarmee rekening te houden en daarop te anticiperen. Voorlopig overheerst op de beurzen het geloof in de bloei van de Amerikaanse economie.